Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dopravcovia majú 11 požiadaviek, stretnú sa s Vážnym

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZVOLEN - Slovenskí nákladní dopravcovia považujú zavedenie mýtneho spoplatnenia používania ciest za nepripravené, žiadajú preto odsunutie spustenia mýtneho systému o šesť mesiacov - na 1. júl 2010.

Je to jedna z 11 požiadaviek na ministra dopravy Ľubomíra Vážneho, ktoré sformulovalo na pondelňajšom stretnutí vo Zvolene vyše 100 dopravcov.

Ďalšími požiadavkami sú vylúčenie spoplatnenia ciest prvej triedy, zrušenie zábezpek a depozitov pri post platbách, zníženie poplatkov za servisný balíček s montážou palubnej jednotky a vrátenie preplatkov, zvýšenie rozdielu sadzby mýtneho v prospech ekologických vozidiel, predloženie celého vzorca na výpočet výšky mýta, umožnenie platiť skutočne prejazdené vzdialenosti a nie celé úseky ciest, obmedzenie dvojitých platieb pri dodávkových vozidlách s prívesmi, zrušenie všetkých výnimiek pri platbách elektronického mýta, zrušenie všetkých ďalších poplatkov súvisiacich s prevádzkovaním mýta.

Dopravcovia tiež žiadajú, aby vláda riešila zníženie spotrebnej dane a dane z motorových vozidiel. "V prípade, že zo strany vlády nedôjde k žiadnym kompromisom, sme pripravení dokázať, že slovenské hospodárstvo je postavené aj na kolesách našich dopravcov," uvádza sa v požiadavkách dopravcov, ktoré na stretnutí prečítal majiteľ košickej firmy Fúra Jaroslav Polaček.

O svojich požiadavkách chcú dopravcovia rokovať s ministrom Vážnym v stredu, pričom sa majú zhromaždiť pred budovou ministerstva dopravy v Bratislave. "Vyzývame ministra Vážneho, aby nás prijal o 11:00 hodine, aby sme mohli rokovať o požiadavkách, ktoré boli predostreté. V prípade, že nám minister nevyhovie, stretneme sa 4. januára na slovenských pumpách," povedal Polaček. Či by to znamenalo blokádu čerpacích staníc pohonných hmôt, odmietol konkretizovať.

Podľa dopravcu Jána Iľaša z Levoče sú dopravcovia v ťažkej situácii a zavedením mýtneho sa problémy ešte zhoršia. "Nepôsobíme izolovane. My už nestíhame konkurovať hlavne poľským dopravcom. Tu netreba riešiť len problém mýtneho. Ale slovenského dopravcu trápia aj iné problémy ako napríklad spotrebná daň a daň z motorových vozidiel. Pri zavedení mýtneho by sa mala sčasti eliminovať aj daň z motorových vozidiel, ktorú odvádzame na VÚC-ky," povedal Iľaš. Podotkol, že spoplatnenie všetkých ciest prvej triedy je európskym unikátom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu