Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Registrovaných je 32 tisíc dopravcov, nápor sa čaká po sviatkoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Registrácia do systému slovenského elektronického mýta sa po počiatočnom váhaní dopravcov v uplynulých dňoch naplno rozbehla. Spoločnosť SkyToll, ktorá systém vyberania poplatkov za používanie diaľnic a ciest prvej triedy zavádza, evidovala v pondelok 32.000 prihlásených vozidiel.

Celkovo by sa malo podľa odhadov zaregistrovať od 60.000 do 80.000 nákladných automobilov nad 3,5 tony, informovala hovorkyňa spoločnosti Lenka Lendacká. Firma spustila registráciu vo všetkých krajských mestách od 25. novembra. "Zo začiatku záujem nebol veľký, do deviateho decembra dopravcovia prihlásili iba 1500 vozidiel," povedala Lendacká.

SkyToll očakáva najväčší nápor záujemcov po sviatkoch, od budúceho týždňa preto spustí nepretržitú prevádzku v takzvanom superkontaktnom centre v bratislavskej Inchebe. Sieť centier rozšírila firma od pondelka o ďalšie miesto v Žiline, plánujú aj otvorenie ďalšieho centra v Košiciach. Okrem Bratislavy a krajských miest sa majitelia nákladných áut môžu do mýtneho systému prihlásiť aj na 13 hraničných priechodoch a na 53 čerpacích staniciach.

Tam však registrujú iba v režime predplateného mýtneho. Počet čerpacích staníc, na ktorých sa bude možné do systému zaregistrovať, by sa mal koncom roka zvýšiť na 80. Zoznam kontaktných miest môžu záujemcovia nájsť na internetovej stránke emyto.sk. Dopravcovia upozorňovali, že im zavedenie mýtneho prinesie väčšie náklady a niektorým bude v čase krízy hroziť možno aj likvidácia firmy.

Napríklad za nákladné auto s celkovou hmotnosťou do 12 ton zaplatí jeho majiteľ za kilometer cesty na diaľnici 0,093 eura (2,80 Sk) a na ceste prvej triedy 0,07 eura (2,10 Sk). Doposiaľ platili takéto automobily za ročnú diaľničnú známku 448,12 eura (13.500 korún) a cesty prvej triedy používali bezplatne. Spolu majú mýtu podliehať viac ako dve tisícky kilometrov slovenských ciest.

Majitelia nákladných áut musia zaplatiť aj 50 eur (asi 1506 korún) zálohu za palubnú jednotku a SkyToll vyberá aj registračný poplatok jedno euro (30 korún). Dopravcom sa tiež nepáči, že musia za montáž palubnej jednotky mýtneho systému zaplatiť 160 eur (4820 Sk). Podľa združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia, ktoré fixnú montáž palubných jednotiek zabezpečuje, je jej cena nižšia ako napríklad v Nemecku. Tomuto poplatku sa môžu vyhnúť iba tí, ktorí budú používať systém vyberania mýtneho s vopred predplateným kreditom. Tieto vozidlá môžu mať jednotku zapojenú cez zásuvku zapaľovača.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu