Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nový dôkaz v škandále s pozemkami: Reštituentka bývala s matkou šéfa fondu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: btnet.com.tr)

BRATISLAVA – Nedodržanie interných predpisov nie je trestným činom. Myslí si to obvinený bývalý námestník Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislav Bríza (42), ktorý je na Okresnom súde Bratislava 1 obžalovaný zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Na dnešné pojednávanie neprišiel a aj ďalšie prebehnú bez jeho prítomnosti. Podľa jeho obhajcu príde až na posledné pojednávanie.

"Nikde v Európskej únii nie je možné považovať porušenie interného predpisu za zneužitie právomoci verejného činiteľa," povedal Branislav Bríza na výsluchu v marci 2008. Viac vypovedať odmietol napriek tomu, že necelý týždeň predtým policajtom tvrdil, že bude vypovedať, ale musí si z Prahy vyzdvihnúť dokumenty, ktoré by ozrejmili podstatu jeho obhajoby. Na polícii uviedol, že svoje obvinenie v kauze Veľký Slavkov považuje za politickú hru s cieľom očierniť jeho meno a ĽS-HZDS, ktorá ho do SPF nominovala. Na novinárske otázky dnes neodpovedal ani jeho obhajca s tým, že jeho klient si to nepraje. Ak mu dokážu vinu, hrozí mu trest dva až päť rokov vo väzení.

"Sám a z vlastnej iniciatívy pripravil zmluvy o prevode vlastníckeho práva na štyroch reštituentov, pričom žiaden z týchto reštituentov si neuplatňoval riadnym úradným postupom na regionálnom odbore žiadosti o uzavretie zmluvy," informovala dozorujúca prokurátorka z Úradu špeciálnej prokuratúry. Okrem dvoch interných predpisov obvinený podľa obžaloby v roku 2007 porušil aj zákon o pozemkových úpravách, štatútu SPF a zákon o úprave vlastníckych vzťahov k pôde. Okrem toho údajne žiadal o zavkladovanie týchto zmlúv antedatovaným dodatkami tak, aby sa kryli s obdobím, keď zastupoval vtedajšieho šéfa fondu Františka Hideghétyho.

Prokurátorka dnes zároveň súdu predložila nový dôkaz – fotokópiu evidenčného lístka, z ktorého vyplýva, že jedna z reštituentiek mala trvalý pobyt v byte matky obžalovaného. "Tie vzťahy medzi Branislavom Brízom a reštituentom boli nadštandardné," tvrdí prokurátorka. Branislava Brízu pôvodne obvinili aj z vydierania podriadených, z ďalšieho vyšetrovania však podľa nej vyplynulo, že iba "mimoriadne dôrazne žiadal plnenie povinností". Dnešné pojednávanie si súd vyhradil na výsluch obžalovaného, keďže však vypovedať odmietol, pojednávanie odročili na jún. Spolu by v tomto procese malo vypovedať viac ako 20 svedkov.

Kauza Veľký Slavkov, ktorá stála miesto v SPF Branislava Brízu a Miroslava Jureňu z ĽS-HZDS pripravila o kreslo ministra pôdohospodárstva, prepukla po tom, ako vyšlo najavo, že viac ako milión štvorcových metrov pôdy, ktorej hodnota by sa mohla vyšplhať na 1,5 miliardy Sk (49,8 milióna eur) sa krátko po reštitúcii ocitlo v rukách firmy GVM. Tá mala údajne blízko k ĽS-HZDS a za pozemky zaplatila necelých 13 miliónov Sk (431.500 eur). Za zmarenú investíciu vo Veľkom Slavkove žaluje cyperská firma Ermanno Trade and Invest Limited Slovenský pozemkový fond o náhradu škody spolu 100 miliónov eur. Podľa cyperskej firmy dal SPF trom slovenským firmám AR park, AR golf a AR city sľub, že sa dostanú k pozemkom na výstavbu rekreačného areálu, lenže SPF ich napokon previedol na iné osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu