Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Európski premiéri podpísali dohodu o plynovode Nabucco

(Zdroj: SITA)

ANKARA - Štyri členské krajiny Európskej únie a Turecko v pondelok formálne schválili projekt nového plynovodu, ktorý zníži závislosť Európy od dodávok plynu z Ruska.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan a jeho partneri z Bulharska, Rumunska, Maďarska a Rakúska Sergej Stanišev, Emil Boc, Gordon Bajnai a Werner Faymann v Ankare podpísali medzivládne dohody, ktoré umožnia vybudovanie plynovodu Nabucco. Erdogan označil slávnostný podpis za "historickú chvíľu", no zdôraznil, že "práca nie je vykonaná podpísaním dohody, ale naopak, je to len začiatok".

Projekt Nabucco je súčasťou takzvaného južného koridoru spájajúceho Európsku úniu s krajinami Kaspického regiónu a strednej Ázie, ktoré sú bohaté na zdroje palív. Projekt bol odštartovaný na summite EÚ v Prahe 8. mája a Európska komisia ho podporí sumou 250 miliónov eur.

Plynovod Nabucco by mal merať 3 300 kilometrov a viesť z Turecka do Rakúska. Od roku 2014 by mal do Európy prepravovať 31 miliárd kubických metrov plynu ročne. Európska únia sa pre realizáciu projektu definitívne rozhodla po plynovej kríze začiatkom roka, keď pre spory medzi Moskvou a Kyjevom do Európy cez Ukrajinu niekoľko dní neprúdil žiadny plyn.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu