Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Slovensko a Maďarsko zrejme spojí plynovod

BRATISLAVA - Slovensko a Maďarsko zrejme od roku 2012 spojí sto kilometrov dlhý plynovod. Projekt bude stáť sto miliónov eur (približne tri miliardy korún), pričom necelú tretinu zafinancuje Európska únia.

Dohodli sa na tom slovenské a maďarské plynárne, ktoré minulý týždeň podpísali memorandum o porozumení. dnes o tom informovala Danica Beharková zo spoločnosti eustream, ktorá je prepravcom zemného plynu.

Plynovod medzi Veľkým Krtíšom a maďarskou obcou Vecsés plánuje postaviť eustream s maďarským prepravcom zemného plynu, spoločnosťou FGZS Zrt. Tridsať miliónov eur (viac ako 900 miliónov korún) z potrebnej sumy by mala vykryť Európska únia v rámci Plánu hospodárskej obnovy Európy. Prostredníctvom neho chce EÚ podporiť bezpečnosť a diverzifikáciu energetických trás a integráciu vnútorného trhu.

Slovensko je úplne závislé na dovoze plynu z východu, čo sa negatívne prejavilo začiatkom roka pri spore medzi Ruskom a Ukrajinou. Slovensko bolo jednou z najviac postihnutých krajín, keď počas približne dvojtýždňového výpadku dodávok plynu desiatky firiem zastavili alebo obmedzili výrobu.

Spoločnosť eustream má na starosti tranzit komodity cez územie Slovenska ďalej na západ. Väčšinový podiel v SPP, ktorá je jej stopercentnou matkou, vlastní štát, 49 percent akcií si delia zahraničné spoločnosti GDF Suez a E.ON Ruhrgas, ktoré majú manažérsku kontrolu v podniku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu