Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Fronc: Nový školský zákon by mal byť schválený do konca roka

Martin Fronc
Martin Fronc

KOŠICE - Minister školstva Martin Fronc má ambíciu, aby parlament do konca tohto roka prijal nový Zákon o výchove a vzdelávaní, tzv. školský zákon s účinnosťou v roku 2006.

Minister Fronc to uviedol dnes na tlačovej besede v Košiciach po skončení celoslovenských osláv Dňa učiteľov. Povedal, že základný návrh zákona by mal byť do mesiaca hotový. Skôr než pôjde do Legislatívnej rady vlády, minister ho chce predložiť na verejnú diskusiu, ktorá by mala trvať aspoň mesiac. Potom sa doň zapracujú návrhy a pripomienky z verejnej diskusie a až tak predloží návrh vláde a parlamentu. Podľa Fronca nový zákon bude znamenať rozhodujúci krok v obsahovej reforme školstva.

Podľa ministra Fronca náš školský systém má dnes isté nedostatky, preto ho treba obsahovo reformovať. Školský zákon má byť komplexný a bude sa týkať života škôl, práv a povinností žiakov, pedagógov i rodičov ako aj samotného procesu vzdelávania. "Zákon vytvorí legislatívny rámec, aby sme mohli redukovať rozsah učiva,“ načrtol zásadné zmeny v školskom systéme Fronc.

V zákone sa navrhuje vytvorenie tzv. kurikurálnej rady a akreditačnej komisie, aby osnovy ZŠ a študijné programy stredných škôl boli kvalitné. Vytvára sa priestor aj pre kariérny rast učiteľa na báze jeho ďalšieho vzdelávania a získavania kreditov, podľa počtu ktorých sa bude zvyšovať jeho kvalifikácia aj finančné ohodnotenie. Ministerstvo chce zriadiť aj kategóriu pedagóg-expert, ktorých bude vyberať a schvaľovať komisia a budú špičkovo ohodnotení. Novinkou školského zákona bude možnosť absolvovať základné školské vzdelanie v domácich podmienkach, čo sa bude týkať nielen hendikepovaných, ale aj mimoriadne talentovaných detí. Takéto vyučovanie bude musieť byť garantované pedagógom.

Žiaci, ktorí absolvujú výučbu doma, budú od štátu dostávať príspevok tak ako v normálnej škole, zvyšok nákladov na vzdelanie budú znášať rodičia. Návrh zákona ráta aj s povinnosťou škôl vypracovávať a zverejňovať výročné správy, ktoré budú mať predpísaný obsah údajov. Správy budú informovať rodičov o činnosti školy a dosiahnutých pedagogických výsledkoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu