Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zamestnancov FNsP zaočkovali proti novej chrípke

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (FNsP) dnes začali očkovať vakcínou proti novej chrípke.

"Ako sa predbežne ukazuje, z predpokladaného počtu sa dalo zaočkovať 10 až 15 percent zamestnancov, čo zodpovedá skúsenostiam z minulosti. Veľkú úlohu tu však zohráva aj to, že zamestnanci si už začali čerpať koncoročné dovolenky alebo odkladajú očkovanie až po sviatkoch," informovala hovorkyňa FNsP Bratislava Rút Geržová. Ako povedala, vytvorili očkovacie tímy, ktoré prevzali zodpovednosť za priebeh očkovania. Najprv budú očkovaní lekári a sestry z oddelení urgentnej medicíny, centrálnych príjmov, Jednotky intenzívnej starostlivosti, rádiodiagnostických oddelení a z Kliniky TBC a respiračných chorôb. Každý, kto sa rozhodne, že sa zaočkovať nedá, na čo má právo, musí podľa Geržovej podpísať nesúhlas s očkovaním. "Tí, ktorí sa rozhodnú zaočkovať, podpisujú poučenie a písomný informovaný súhlas. Z každého zaočkovania sa spíše protokol o zaočkovaní," doplnila.

Slovenské fakultné nemocnice už majú k dispozícii 30 000 dávok vakcín proti takzvanej prasacej chrípke, dnes začali distribuovať ďalších 10 000 dávok pandemickej vakcíny aj do iných nemocníc a zdravotníckych zariadení v SR. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková. Ako prví majú právo na očkovanie zdravotnícki pracovníci. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú jednou z najrizikovejších skupín, pretože prichádzajú do kontaktu s chorými ľuďmi. Zároveň môžu pacientov sami nakaziť. Úrad verejného zdravia vyzval zdravotníckych pracovníkov, aby sa dali zaočkovať. Príkladom im má byť hlavný hygienik Ivan Rovný, ktorý sa dal ako prvý Slovák zaočkovať v utorok.

Vakcína Panenza od francúzskej spoločnosti Sanofi Pasteur je v prvej fáze určená pre zdravotníckych pracovníkov. Po nich zaočkujú ďalšie rizikové skupiny, tehotné ženy alebo osoby s vybranými chronickými ochoreniami, o čom bude štát priebežne informovať. O nákupe vakcín proti vírusu rozhodla slovenská vláda v septembri. Doteraz sa ním nakazilo takmer 900 ľudí. Od začiatku chrípkovej sezóny u nás k 14. decembru do 20:00 na akútne respiračné ochorenia zomrelo 36 ľudí, z toho 17 malo vírus. Prasaciu chrípku ako prvotnú príčinu smrti potvrdili u troch z nich. Vrchol chrípkovej sezóny očakáva Úrad verejného zdravotníctva na prelome januára a februára. Okolo Vianoc by mala chorobnosť klesnúť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu