Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česko začína očkovať proti novej chrípke

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Tento týždeň sa v Česku začína očkovanie proti novej chrípke. Vakcínu dostane takmer milión ľudí. Priviezli už 95 tisíc dávok. Podľa hlavného hygienika Michaela Víta sa vírus od apríla príliš nezmenil, takže účinnosť vakcíny je vysoká.

Najskôr zaočkujú chronicky chorých pacientov, potom vybraných zdravotníkov. Po zmene v dávkovaní vakcín, o ktorej rozhodla vláda, dostane väčšina ľudí namiesto dvoch dávok len jednu. Vďaka tomu môžu zaočkovať viac ľudí. Dve dávky sú určené pacientom so zlou imunitou, pacientom po transplantácii a na umelej obličke.

O desiatky tisíc sa má zvýšiť aj počet ľudí určených na očkovanie kvôli zabezpečeniu chodu štátu v prípade pandémie. Vakcínu dostanú napríklad ľudia zabezpečujúci dopravu, energetiku, vodné hospodárstvo, zamestnanci správnych orgánov krajov, členovia krízových štábov a bezpečnostnej rady štátu.

Pre ďalších 2,5 milióna ľudí sú pripravená antivirotiká. Podľa Víta príde do Česka epidémia na začiatku decembra. Na novú chrípku zomreli v Česku doteraz štyria ľudia. V nemocnici vo Valašskom Meziříčí v nedeľu zomrel cudzinec (45) nakazený týmto vírusom. S najväčšou pravdepodobnosťou bol dôvodom jeho smrti práve vírus H1N1, u muža nebola preukázaná žiadna iná choroba, uviedol hovorca nemocnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu