Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Orgány ohrozili občanov, nezaočkovali včas, tvrdí SMK

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stranu maďarskej koalície znepokojuje nečinnosť Ministerstva zdravotníctva a hlavného hygienika SR v súvislosti s hroziacou epidémiou chrípky, spôsobenú vírusom A (H1N1). Tvrdí to podpredseda SMK pre zdravotníctvo Imre Hugyivár.

"Kompetentné orgány nezabezpečili pre občanov SR možnosť včasného očkovania proti vírusu A(H1N1) a tým ohrozujú ich zdravie a bezpečnosť," konštatuje Hugyivár. Podľa neho to svedčí nielen o nekompetentnosti, ale aj ľahostajnosti a o pseudosociálnom charaktere súčasnej vlády, ktorá nesie za tento stav plnú zodpovednosť so všetkými možnými dôsledkami.

SMK v tejto súvislosti vyzýva vládu a ministra zdravotníctva, aby sa s patričnou vážnosťou venovali vzniknutej situácii a zabezpečili takú ochranu občanov, akú majú v okolitých krajinách Európskej únie. Ministerstvo zdravotníctva považuje vyjadrenia SMK za predvolebnú kampaň.

Podľa hovorkyne rezortu Zuzany Čižmárikovej minister zdravotníctva aj hlavný hygienik už v júli tohto roka zabezpečili, aby sa začali rokovania o kúpe vakcín. V septembri plán odobrila aj vláda. Čižmáriková sa odvoláva na štátne hmotné rezervy. "Teraz bol priestor pre nich, aby vyjednali zmluvy o nákupe," argumentuje hovorkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu