Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vakcíny proti novej chrípke nestiahnu, sú iné ako v USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi Pasteur zatiaľ zo slovenského trhu nestiahne vakcíny proti vírusu chrípky A(H1N1). Dnes to potvrdila hovorkyňa spoločnosti Beáta Kujanová. Prvá dodávka, 30-tisíc vakcín, prišla do krajiny v pondelok, ďalších 20-tisíc má prísť do konca tohto roka. Slovensko nakúpi približne milión vakcín.

"Spoločnosť nesťahuje zo slovenského trhu vakcíny," uviedla dnes Kujanová. Pripomenula, že očkovacia dávka vakcíny, ktorú sťahujú americké zdravotné úrady, je iná, ako tá, ktorú dodali na Slovensko. "Je vyrábaná iba pre americký trh, je určená na imunizáciu detí od šesť mesiacov do troch rokov veku. Používa sa na očkovanie iba v USA, nejde o vakcínu Panenza(r), ktorá bola dovezená na Slovensko," dodala.

Vakcína, ktorú používa naša krajina, sa vyrába vo výrobnom závode Sanofi Pasteur vo Val de Reuil vo Francúzsku. "V žiadnom prípade ju nemožno spájať s vakcínou A(H1N1) používanou v USA," tvrdila Kujanová. Dodala, že v americkej podobe zistil výrobca ľahko znížený titer látok, čo znamená, že by mohla mať slabšiu účinnosť. Výrobca preto stiahol štyri marže tejto vakcíny.

Slovensko spustilo očkovanie proti prasacej chrípke v utorok. Prvý sa dal zaočkovať hlavný hygienik Ivan Rovný. Ako prvé budú mať nárok na očkovanie rizikové skupiny. Možnosť zaočkovať sa dostanú zdravotnícki pracovníci, tehotné ženy, osoby s chronickými ochoreniami a osoby zabezpečujúce chod štátu. Dávky sa rozvezú najprv do fakultných nemocníc, potom do ďalších nemocníc a polikliník.

O nákupe vakcín proti vírusu rozhodla slovenská vláda ešte v septembri. Doteraz sa ním nakazilo takmer 900 ľudí. Od začiatku chrípkovej sezóny u nás na akútne respiračné ochorenia zomrelo 36 ľudí, z toho 17 malo vírus. Prasaciu chrípku ako prvotnú príčinu smrti potvrdili len u troch z nich. Vrchol chrípkovej sezóny očakáva Úrad verejného zdravotníctva na prelome januára a februára. K Vianociam by mala chorobnosť klesnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu