Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pokuta za smog: 1,4 milióna!

Inšpekcia potvrdila sťažnosti občanov Krompách na Kovohuty
Inšpekcia potvrdila sťažnosti občanov Krompách na Kovohuty

KROMPACHY - Z mastnej 1,4-miliónovej pokuty sa nevyzuli. Kovohuty v Krompachoch pykajú za znečistenie ovzdušia, lebo obyvatelia mesta museli vlani v lete dýchať smog. Spísali aj petíciu a opakované merania Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) potvrdili oprávnenosť ich sťažností.

Za veľké množstvo splodín (prekročenie emisných limitov oxidu siričitého) nasledujú sankcie. "Náš druhostupňový orgán potvrdil výšku pokuty, primeranú závažnosti zistených nedostatkov. Zdrojom znečistenia bola výroba čiernej medi v šachtovej peci. Prederavenie filtračnej vložky spôsobilo zvýšený únik znečisťujúcich látok do ovzdušia. Dôsledkom nesprávneho chodu zariadenia pece bolo značné zadymenie vonkajšieho prostredia," uviedol hovorca SIŽP Michal Štefánek. Kovohutám, ktoré už predvlani museli zaplatiť 80-tisíc korún, sa takmer poldruhamiliónová pokuta zdá privysoká. S ministerstvom životného prostredia rokujú o jej znížení.

Smog v Krompachoch si vynútil, že v školách na konci minulého školského roka nevetrali v triedach. Všeobecne stúpla aj chorobnosť žiakov, pričom niektorým sa samovoľne z nosa púšťala krv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu