Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Východoslovenská vodárenská sa odvolá voči polmiliónovej pokute

BRATISLAVA - Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. (VVS) sa odvolá voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý zamietol žalobu vodárenskej spoločnosti na preskúmanie postupu Protimonopolného úradu SR (PMÚ).

Rada PMÚ totiž v januári 2004 v druhostupňovom konaní rozhodla, že ukončením dodávok surovej vody na ďalšie spracovanie pre spoločnosť Damijo Komplet, s.r.o. a odmietnutím ich obnovy zneužila VVS dominantné postavenie na relevantnom trhu dodávok surovej vody a Východoslovenskej vodárenskej uložila pokutu 500 tis. Sk.

Ako agentúru SITA informoval vedúci právneho útvaru VVS Jozef Lenárt, protimonopolný úrad podľa neho nesprávne zadefinoval relevantný trh a postavenie VVS na ňom. "Rozhodnutie NS SR považujeme preto za nesprávne," dodal Lenárt. Podľa hovorcu PMÚ Miroslava Jurkoviča môže Najvyšší súd SR na základe žaloby VVS preskúmavať len zákonnosť rozhodnutia a postupu úradu. "Určovanie tovarových a priestorových relevantných trhov je vysoko odborná a náročná úloha a na Slovensku je jediným kompetentným orgánom v tomto smere PMÚ," dodal Jurkovič.

Východoslovenská vodárenská prerušila dodávky surovej vody spoločnosti Damijo Komplet v septembri 2000. Podľa Lenárta totiž Damijo Komplet nemal v tom období uzatvorenú písomnú zmluvu na odber surovej vody a nedisponoval ani platnými oprávneniami na výrobu stolovej vody. Podľa úradu tým VVS porušila zákon o hospodárskej súťaži.

"Keďže v správnom konaní nebolo možné sa voči tomuto rozhodnutiu odvolať, túto pokutu VVS zaplatila a so spoločnosťou Damijo Komplet uzatvorila zmluvu na dodávku surovej vody," skonštatoval Lenárt. Východoslovenská vodárenská spoločnosť sa 1. mája 2003 pretransformovala na akciovú spoločnosť zo štátneho podniku Východoslovenské vodárne a kanalizácie. Jej základné imanie predstavuje v súčasnosti takmer 7,35 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu