Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sporné pozemky išli cez Ficovho bratranca, píše Pravda

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Bratranec premiéra Roberta Fica priamo dohliadal na prevod miliónových pozemkov pod Tatrami z rúk štátu. Oddeleniu reštitúcií v Pozemkovom fonde šéfuje právnik Jaroslav Rybanský (27).

Práve on mal na starosti zmluvy, vďaka ktorým lukratívnu pôdu neskôr získala firma GVM blízka Vladimírovi Mečiarovi. Napísala Pravda

Rybanský priznáva, že do obchodu videl. Tvrdí však, že ho nemohol ovplyvniť.

"My iba posudzujeme formálne náležitosti, či spis obsahuje všetky potrebné dokumenty," uviedol. Tvrdí, že o chystanom kšefte premiéra neinformoval, lebo na to nevidel dôvod.

Premiér Fico po prevalení aféry odvolal vedenie fondu napriek tomu, že podľa neho postupovalo v súlade so zákonom. V minulosti označil prevody za zlodejstvo.

Rade fondu Rybanský posunul dohodu s reštituentmi, ktorí mali nárok na pôdu v Michalovskom okrese, získali ju však v lukratívnej oblasti Tatier. Za výhodných 13 miliónov korún sa potom k pozemkom dostala firma GVM, v ktorej figuruje Milan Bališ, známy Vladimíra Mečiara.

Premiérov bratranec sa dostal do kresla šéfa, keď Fico nechal vymeniť ľudí v Slovenskom pozemkovom fonde po škandále s pôdou vo Veľkom Slavkove v roku 2007. Aj o tú sa usilovala spoločnosť GVM. Rybanský sa nechcel vyjadriť, či mu k miestu na fonde dopomohol Fico.

"Ponuku som dostal od generálneho riaditeľa pozemkového fondu a tú som prijal," povedal Rybanský, ktorý je v parlamente zapísaný aj ako asistent poslanca za Smer Pavla Gogu.

Šéfa fondu Miroslava Mihalíka, ktorého dosadil Smer, vláda odvolala z funkcie. O miesto prišiel aj Mihalíkov námestník Adrian Šándorčin, ktorého dosadilo HZDS a ďalší členovia fondu. Rybanský vo funkcii zostáva.

Opozícia označila postup vlády za "cirkus Fico". Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Mikloša boli totiž tí istí ľudia, ktorých vláda odvolala, aj pri škandále vo Veľkom Slavkove. V roku 2008 nechal Fico odvolať vtedajších členov rady fondu, neskôr sa potichu vrátili a rozhodli o prevode pozemkov vo Veľkej Lomnici a Starej Lesnej. "Očakávam, že sa títo ľudia znovu niekde vynoria," konštatoval Mikloš. Ide o Jozefa Kolesára, Miloslava Šebeka, Mariána Čakajdu, Slavomíra Eliáša a Ľubomíra Řeháka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu