Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Siamské dvojičky sa nepodarilo zachrániť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Siamské dvojičky, ktoré dnes oddelili lekári na bratislavských Kramároch, údajne zomreli. Informovali o tom viaceré médiá. Hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Dana Kamenická úmrtie oboch detí zatiaľ nepotvrdila.

Podľa skorších informácií zákrok neprežilo iba jedno z dvojčiat. Lekári sa rozhodli dvojičky oddeliť deň po narodení pre zhoršený zdravotný stav jedného z chlapcov.

"Po zákroku najskôr zomrel jeden chlapček, následne lekári nedokázali zachrániť ani druhého," napísal server tvnoviny.sk. Podľa portálu sme.sk jeden z chlapcov, ktorý mal vážne poškodený mozog, zomrel pri operácii, druhý tesne po nej. Správu o úmrtí oboch detí priniesol aj portál cas.sk.

Informácie o stave dvojčiat sa po skončení operácie, ktorá trvala zhruba šesť hodín, spočiatku rôznili. Spravodajská televízia TA3 aj televízia Markíza najskôr tvrdili, že zákrok jedno dieťa prežilo. Markíza však vzápätí informovala o tom, že obaja chlapci zomreli.

Deti boli zrastené prednou časťou tela, mali spoločnú pečeň. Lekári sa rozhodli pre zákrok po tom, ako zistili, že jeden z chlapcov má nepriechodný tráviaci trakt. Obaja mali problémy so srdcom, jeden z nich aj hydrocefalus, čiže nahromadenie mozgovomiechovej tekutiny v lebke. Od narodenia boli tiež napojení na umelú ventiláciu. Jednému z dvojčiat sa nedávali veľké šance na prežitie už pred začiatkom operácie.

Bratislavskí lekári prípad označili za najťažší z posledných troch, ktoré riešili v priebehu desiatich rokov. Dodnes žijú len dievčatká, ktoré sa narodili v januári 2000. Chlapci, ktorí sa narodili v apríli 2007, zomreli dva mesiace po oddelení. Operovali ich ako polročných. Príčiny, prečo sa deti rodia zrastené, môžu podľa lekárov súvisieť aj so zhoršeným životným či pracovným prostredím, ale aj stravou matky či užívaním liekov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu