Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Siamské dvojičky sú vo vážnom stave

Nemocnica Kramáre
Nemocnica Kramáre

BRATISLAVA - Zdravotný stav siamských dvojčiat, ktoré sa dnes narodili cisárskym rezom vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava, je vážny. Detí sa hneď po narodení ujali lekári z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou. Oficiálne to dnes pre médiá uviedol jej riaditeľ Daniel Žitňan. V súčasnosti podľa neho lekári robia vyšetrenia a snažia sa stabilizovať zdravotný stav oboch detí.

Ich stav si vyžaduje, aby boli umiestnené v inkubátore. Riaditeľ zároveň potvrdil "úzku" spoluprácu s detským kardiocentrom. Ďalšie informácie k prípadu odmietol zverejniť na žiadosť rodičov, ktorí na celý prípad uvalili informačné embargo. Prednosta Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Tibor Šagát priznal, že je neobvyklé, aby sa narodili ďalšie siamské dvojičky v tak krátkom čase, teda v priebehu dvoch rokov.

Podľa portálu TVnoviny.sk ide o deti chlapcov zrastených prednou časťou tela. Deti majú údajne spoločnú pečeň a aj ďalšie zdravotné problémy. Podľa portálu má jedno z detí problémy so srdcom a druhé má hydrocefalus, čiže nahromadenie mozgovomiechovej tekutiny v lebke.

Naposledy sa siamské dvojičky v Bratislave narodili 11. apríla 2007. Operácia, pri ktorej ich oddelili, sa začala 14. septembra a operačný tím ju dovŕšil po 19 hodinách 15. septembra. Zákrok bol nevyhnutný, pretože Marek a Miško začali mať problémy s dýchaním. Po operácii, ako lekári predpokladali, sa objavili komplikácie. U Marka sťažovala stav rozsiahla infekcia. Neskôr mu začali zlyhávať orgány a lekársky tím mu diagnostikoval aj poškodenie mozgu a zlyhanie nervového systému. Miška museli trikrát operovať - dvakrát pre prederavenie črievka a tretí raz podstúpil operáciu po tom, ako u neho lekári zistili oslabenie jednej z črevných stien. Ako prvý zomrel 4. októbra Marek, jeho braček Miško zomrel 9. novembra 2007.

Podľa štatistických údajov jedny siamské dvojčatá pripadajú na približne 50 tisíc pôrodov, ale len malé percento z nich prichádza na svet živé. Polovica z nich umiera do niekoľkých hodín po pôrode. Prvé úspešné oddelenie siamských dvojčiat uskutočnili po prvýkrát v roku 1952 v USA.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu