Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dvojičky budú operovať, ich stav je kritický

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Lekári sa dnes pokúsia oddeliť siamské dvojičky, ktoré sa v Bratislave narodili vo štvrtok. Operovať sa rozhodli po zhoršení stavu jedného z chlapcov, ktorý má nepriechodný tráviaci trakt. Informovalo o tom vedenie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou.

Deti sú zrastené prednou časťou tela, majú spoločnú pečeň. Jedno z dvojičiek podľa lekárov veľké šance na prežitie nemá. "Ich stav už po narodení bol vážny a zostáva kritický. Ten prvý v poradí sa má lepšie ako ten druhý. U toho jedného sú šance úplne minimálne a ten druhý určitú šancu iste má, preto to všetko robíme," uviedla primárka oddelenia patologických novorodencov Eva Franková.

Operácia sa začala popoludní, podľa riaditeľa nemocnice Daniela Žitňana môže trvať štyri až šesť hodín. Deti sú zrastené v oblasti brucha a pečene, ktorú im budú musieť rozdeliť. Väčšina z nej je v tele chlapca, ktorý je v lepšom stave. Obaja však majú problémy so srdcom, jeden z nich aj hydrocefalus, čiže nahromadenie mozgovomiechovej tekutiny v lebke. Od narodenia sú tiež napojení na umelú ventiláciu.

Deti operujú lekári, ktorí úspešne oddelili dvojičky v roku 2007. Pre rýchly zákrok sa rozhodli, keďže jeden z chlapcov mal komplikácie s tráviacim traktom. "To je akútny stav, ktorý indikuje okamžitú operáciu," povedal Žitňan. Obvykle by totiž čakali niekoľko mesiacov, kým deti zosilnejú.

Rodina detí si nepraje, aby o nich médiá informovali. Známe však je, že matka chlapcov pochádza z východného Slovenska. To, že jej deti sú zrastené, vraj zistila až začiatkom novembra. Vtedy ju umiestnili v prešovskej nemocnici. "Bola u nás hospitalizovaná dva týždne," potvrdila hovorkyňa nemocnice Drahoslava Skopárová.

Bratislavskí lekári prípad označili za najťažší z posledných troch, ktoré riešili v priebehu desiatich rokov. Dodnes žijú len dievčatká, ktoré sa narodili v januári 2000. Chlapci, ktorí sa narodili v apríli 2007, zomreli dva mesiace po oddelení. Operovali ich ako polročných. Príčiny, prečo sa deti rodia zrastené, môžu podľa lekárov súvisieť aj so zhoršeným životným či pracovným prostredím, ale aj stravou matky či užívaním liekov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu