Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Medveď chce ukončiť "nechutnú epizódu"

Jozef Medveď
Jozef Medveď (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoločnosť Interblue Group chce rokovať s ministerstvom životného prostredia o ukončení spornej zmluvy o predaji emisných kvót ku koncu roka.

Novinárom to dnes povedal minister životného prostredia Jozef Medveď (nominant Smer-SD). Minister zároveň vyhlásil, že jeho úrad trvá na vyplatení zmluvného bonusu 15 miliónov eur (zhruba 450 miliónov Sk), hoci spoločnosť jeho úhradu odmietla pre údajne nedostatočné podklady.

Zástupcovia Ministerstva životného prostredia SR by sa mali do konca roka stretnúť s konateľkou firmy Interblue Group Janou Lütken a ukončiť zmluvu. Minister dostal v stredu od Lütken fax, kde ho informovala, že dostala list z ministerstva životného prostredia z 24. novembra. Konateľka podľa neho navrhuje pod tlakom médií priame rokovania s ministerstvom, kde by sa mali dohodnúť podmienky na ukončenie zmluvy o predaji voľných emisných jednotiek. "Chce, aby sa tak stalo do 31. decembra tohto roka. Pre našu stranu je to informácia, že sa vytvorí priestor na to, aby sme ukončili túto nechutnú epizódu ministerstva a aby sme začali obchodovať v čistote a transparentnosti," povedal Medveď. Ako dodal, už vydal pokyny, ktoré by mali viesť k ukončeniu zmluvy. "Dnes sa to uzatvorí, lebo sme potrebovali právne vyhodnotiť situáciu a poverím osobu, ktorá bude priamo komunikovať v zmysle ukončenia zmluvy s Interblue Group do 31. decembra," povedal Medveď.

Podľa ministra je teraz prvoradé, aby Interblue Group vyplatilo ministerstvu doplatok, na ktorom sa obe strany dohodli po podpise zmluvy. "A bude si ako obchodný partner uplatňovať záväzok obchodného partnera zaplatiť záväzok 15 mil. eur tak, ako to vyplýva zo zmluvy... Budeme dôrazne uplatňovať našu pohľadávku," informoval minister.

Doplatok 15 miliónov eur má Interblue zaplatiť rezortu životného prostredia za to, že za peniaze z predaných emisných jednotiek uskutoční projekty na znižovanie emisií skleníkových plynov. Slovensko medzi tieto projekty Zelenej Investičnej schémy - GIS zaradilo zatepľovanie budov. S takýmto projektom však nesúhlasí Interblue Group a preto odmieta vyplatiť doplatok z dodatku zmluvy. Podľa Medveďa konateľka v reakcii na ministerský list upozorňuje na skutočnosti, ktoré sa týkajú práve požiadaviek na prípravu Zelenej investičnej schémy - GIS na základe medzinárodne akceptovaných metód. "Tú pripomienku ja chápem ako využitie práva obchodného partnera konzultovať nejasnosť v súlade s ustanovením zmluvy, v ktorom táto možnosť konzultácie je," povedal Medveď.

Podľa ministra Lütken v liste tiež poukazuje na to, že predložené GIS projekty nie sú presne definované. "Je to otázka interpretácie, ktorá sa nachádza v zmluve a jej dvoch dodatkoch, kde v podstate musí prebiehať negociácia obchodných partnerov v zmysle akceptácie na jednej strane, a na druhej strane uplatnenia pohľadávky z našej strany," komentoval list minister. Minister pripustil, že ak to bude potrebné, rezort podá vo veci nevyplatenia doplatku na firmu žalobu. Keď nastane taká situácia, že to bude nevyhnutné, tak to urobíme, uviedol Medveď.



MedveĎ: Vymáhanie pohľadávky od Interblue
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu