Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Interblue nezaplatí bonus 15 mil. eur, píšu HN

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Interblue Group nezaplatí Slovensku bonus 15 miliónov eur (zhruba 450 miliónov Sk) zo zmluvy o predaji emisných kvót, štát podľa firmy neposlal dostatočné podklady. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN). Na vyplatenie bonusu bolo potrebné preukázať, že štát peniaze za emisné kvóty oxidu uhličitého použil na zelené projekty. Ministerstvo životného prostredia tvrdilo, že podmienky splnilo.

Slovensko predalo Interblue Group emisné kvóty za 66 miliónov eur (približne dve miliardy Sk). Opozícia i médiá transakciu kritizovali ako nevýhodnú, ďalšie štáty podľa nich predávali emisné limity aj za dvojnásobne vyššie ceny.

"Prezentované projekty na zatepľovacie programy nie sú presne definované, ich úspora CO2 emisií nie je kvantifikovaná a jednotná kvantifikácia metódy pre ocenenie stále nie je schválená," citovali HN odpoveď firmy Interblue. Ministerstvo životného prostredia na informácie HN zatiaľ nereagovalo. Suma mala byť podľa HN vyplatená do roku od prevodu emisných jednotiek.

Štát predal emisné kvóty neznámej firme Interblue počas pôsobenia nominantov SNS na ministerstve životného prostredia. Premiér Robert Fico neskôr ministerstvo strane zobral, štát však zmluvu s Interblue nezrušil. Spoločnosti vzal iba predkupné právo na ďalšie emisie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu