Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MŽP chce vymeniť Interblue Group, tvrdí Medveď

Jozef Medveď
Jozef Medveď

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR urobí všetko preto, aby sa pri predaji ďalších objemov emisných jednotiek zmenil obchodný partner. Povedal to dnes minister životného prostredia Jozef Medveď na neformálnom stretnutí s novinármi.

Slovensko by tak malo predať 35 miliónov ton emisných jednotiek, ktoré má ešte zazmluvnené americká spoločnosť Interblue Group, niekomu inému. Viac k tejto veci minister odmietol povedať, nakoľko stále ide o obchodnú záležitosť medzi SR a súkromnou firmou, ktorej má Slovensko podľa zmluvy predať celkovo 50 miliónov ton jednotiek.

Prvých 15 miliónov ton už firma odkúpila pred rokom za 5,05 eura za tonu. Podľa dodatku k zmluve by sme najneskôr do roka od prevedenia kvót mali dostať jednoeurový bonus za to, že peniaze z predaja emisií boli použité na projekty spracované na základe zelenej investičnej schémy GIS. Cena v prípade spustenia zelenej investičnej schémy mala byť 6,05 eura za jednu tonu.

Doplatok tak má predstavovať 15 mil. eur. Slovensko však schválilo zelenú investičnú schému len minulý týždeň a zakomponovalo do nej aj zatepľovanie obytných budov, ktoré má byť financované práve zo spomínaných prostriedkov z dodatku zmluvy.

"Po mojom nástupe do funkcie ministra som urobil kroky, ktoré smerovali k tomu, aby sme naplnili očakávania alebo požiadavku aj verejnosti, aby sme vytvorili zelenú investičnú schému, aby sme splnili podmienku na doplatenie jedného eura za jednotku emisie. Urobilo sa to takto vo veľmi krátkom čase. Chcem zdôrazniť, že to bola iniciatíva, ktorá mala mimoriadne veľkú rýchlosť a na poslednú chvíľu, doslova. Stihli sme v termíne predložiť obchodnému partnerovi podmienky, na základe ktorých by mal vyplatiť 15 miliónov eur," povedal dnes Medveď.

Podmienky mala firma Interblue Group dostať podľa Medveďa v dohodnutom termíne.

"Doručené to malo byť v utorok, do stredy rána. V stredu aj v anglickej mutácii," povedal. Doplatok od Interblue Group by mal na Slovensko doraziť v dvoch sumách. Ako uviedol minister, prvá časť, 5 miliónov eur, by sa k nám mala dostať už tento piatok. Druhá, 10 miliónov eur, o pár dní neskôr, 4. decembra. " Myslím, že tie termíny sú tak nejako, týždeň po sebe," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu