Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

SDKÚ-DS chce skúmať sociálne podniky

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Poslanci za SDKÚ-DS budú iniciovať poslanecký prieskum na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR kvôli financovaniu ôsmich pilotných sociálnych podnikov. Na tlačovej besede to uviedol podpredseda strany Ivan Mikloš.

Rezort práce a sociálnych vecí týmto pilotným sociálnym podnikom vyčlenilo granty vo výške 24 mil. eur. "Hrozí, že Európska komisia odmietne preplatiť tieto prostriedky a budú musieť byť hradené zo štátneho rozpočtu," povedal Mikloš. Podľa Mikloša by sa vyčlenené peniaze využili užitočnejšie na predĺženie obdobia poberania dávky v nezamestnanosti, či na financovanie aktivačných prác. Upozornil na to, že za pilotnými sociálnymi podnikmi stoja ľudia zo

Sociálne podniky, ktoré ešte vlani založila vláda Roberta Fica s cieľom znížiť nezamestnanosť, fungujú v zásadnom rozpore s európskymi pravidlami o štátnej pomoci. Informovali o tom minulý týždeň vo štvrtok na tlačovej besede zástupcovia Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI). Je podozrenie, že sedem z ôsmich pilotných projektov sociálnych podnikov, financovaných z Európskeho sociálneho fondu, na trhu konkuruje iným firmám, ktoré pomoc nedostali.

"Táto pomoc bola poskytnutá v rozpore s európskou legislatívou, čo by znamenalo, že tieto výdavky budú neoprávnené a že ich Brusel nepreplatí, alebo ak časť predplatil, tak si ich bude pýtať späť," povedal predseda správnej rady SGI Miroslav Beblavý. Bývalý štátny tajomník rezortu práce pripomenul, že ministerstvo ôsmim pilotným sociálnym podnikom vyčlenilo granty vo výške 24 mil. eur. SGI už skôr kritizoval, že sociálne podniky pridelili peniaze ľuďom blízkym vládnym stranám Smer-SD a ĽS-HZDS.

Pilotné sociálne podniky však podľa generálneho riaditeľa sekcie riadenia Európskeho sociálneho fondu na ministerstve práce Juraja Ťapáka pôsobia ako neziskové organizácie, takže nepodliehajú štátnej pomoci. Kontroly Európskej komisie pritom podľa jeho slov nie sú špeciálne zamerané na tieto podniky. "Je to normálny štandardný postup, ktorý Európska komisia vykonáva na každom operačnom programe," konštatoval minulý týždeň Ťapák v reakcii na tvrdenia inštitútu. Zároveň pripomenul, že podniky nesmú vykonávať ekonomické aktivity tak, aby narúšali hospodársku súťaž a ich pôsobenie sa dôsledne sleduje.

V každom projekte podľa Ťapáka môže nastať situácia, že výdavky môžu byť neoprávnené. "Ak to vyhodnotíme, že je to problém, pôjde okamžitá náprava,“ uviedol Ťapák. Podľa hovorcu rezortu práce Michala Stušku pilotné sociálne podniky zatiaľ vyčerpali približne 30 % z celkových 24 mil. eur, vyčlenených na tento projekt. Kontroly komisie pritom podľa jeho slov prebehnú v dvoch fázach. Prvá skončí 27. novembra a druhá v polovici decembra, pričom bude zameraná už na vybrané projekty. Konečné výsledky kontrol tak budú známe až v druhej polovici

Európske pravidlá pre štátnu pomoc v princípe podľa inštitútu zakazujú zvýhodňovať niektoré subjekty v konkurencii na trhu štátnymi dotáciami. Ak štátna pomoc má byť legálna, musí byť v súlade s legislatívou únie, alebo ju musí povoliť Európska komisia. Beblavý upozornil, že tieto kritériá splnené neboli. Pilotné sociálne podniky konkurujú tovarmi a službami tým firmám, ktoré pomoc nedostali. Granty, ktoré získali, sú potom nelegálnou štátnou pomocou.

Ak Brusel zistí, že prostriedky, ktoré dal na podniky, boli poskytnuté v rozpore s pravidlami o štátnej pomoci, nemusí ich preplatiť, tvrdí SGI. "Pravidlá nedovoľujú financovať toho, kto podniká na trhu a 95 % výdavkov mu poskytne únia," povedal Beblavý. Osem pilotných podnikov získalo práve granty v rovnakej výške. Ako dodal Beblavý, podľa jeho neoficiálnych informácii bola zatiaľ z projektu vyčerpaná len asi tretina peňazí. Európsku komisiu a ministerstvo financií vyzvali, aby stopli čerpanie peňazí i nelegálnu štátnu pomoc. Informáciu o tom, že nie je možné financovať 95 % výdavkov podniku Ťapák označil za mylnú, pretože je podľa jeho slov dôležitý druh organizácie, ktorej sa výdavky preplácajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu