Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FT: Zákon o strategických firmách môže viesť k úplatkom

Ľubomír Jahnátek a Ján Počiatek,
Ľubomír Jahnátek a Ján Počiatek,

BRATISLAVA - Slovenský zákon o strategických podnikoch sa dostal aj na stránky renomovaného ekonomického denníka Financial Times.

Ten o ňom píše ako o kontroverznej právnej norme, ktorá môže viesť ku korupcii. "Kontroverzná legislatíva, ktorá dáva populistickej slovenskej vláde právo kúpiť spoločnosti v hospodárskych problémoch označené za strategické, reštrukturalizovať ich a predať novým vlastníkom, môže viesť ku korupcii, varujú podnikoví lídri," uvádza sa vo Financial Times.

Denník zopakoval nedávne vyjadrenia vládnych predstaviteľov, že opatrenie schválené minulý týždeň, má zabrániť masívnemu prepúšťaniu. Kritici však varujú, že to umožní vlastníkom problémových firiem priviesť podniky k bankrotu a potom zabezpečiť výhodný predaj vláde. "Mohlo by sa ukázať viacero foriem manipulácie alebo korupcie," cituje Financial Times korporátneho právnika Viliama Karasa z lokálnej právnickej firmy.

Financial Times pritom v tejto súvislosti upriamuje pozornosť aj na nedávne vyjadrenie Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Tá totiž Slovensku vo svojej štúdii Transition Report 2009 odkázala, že by malo udržiavať stabilné podnikateľské prostredie pre investorov a vyhnúť sa zásahom do významných sektorov ekonomiky.

Zákon však kritizujú aj samotné firmy. "Myslíme si, že zákon je v rozpore s ústavou, pretože by poškodzoval záujmy veriteľov a zvýhodňoval dlžníkov," cituje Financial Times Tibora Gregora z Klubu 500, ktorý združuje firmy zamestnávajúce viac ako 500 ľudí.

Na základe nového zákona, ktorý schválila Národná rada SR, majetok firiem v konkurze, ktoré vláda označí za strategické, bude môcť kúpiť štát. Podľa zákona môže pritom vláda za strategickú spoločnosť označiť firmu, ktorá je v konkurze, je dôležitá na ochranu zdravia, pre bezpečnosť štátu a riadny chod hospodárstva a má viac ako 500 zamestnancov alebo pôsobí v sieťových odvetviach.

Opatrenia tohto zákona sa majú podľa schváleného znenia uplatňovať iba na zmiernenie krízovej ekonomickej situácie strategických spoločností a vplyvov hospodárskej krízy. Návrhy na rozhodnutie o strategickom význame obchodnej spoločnosti bude môcť podávať "príslušný minister".

Schválený zákon tiež zavádza povinnosť správcu konkurznej podstaty ponúknuť predaj majetku firmy, ktorú vláda označí za strategickú, štátu, za cenu určenú na základe ponukového konania. Ak však nie je možné určiť cenu na základe ponukového konania, má určiť cenu znalec tak, ako to predpokladalo pôvodné znenie návrhu zákona. Štát má pri týchto ponukách pritom zastupovať Fond národného majetku SR.

Podľa tohto zákona ďalej správcovi konkurznej podstaty strategickej spoločnosti vyplýva okrem povinností z konkurzného zákona aj povinnosť zabezpečiť, "aby nedošlo k neodôvodnenému hromadnému prepúšťaniu zamestnancov." Vláda bude môcť o strategickom význame spoločnosti rozhodnúť najneskôr do zasadnutia prvej schôdze veriteľov tejto spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu