Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mladík z Beluše podpaľoval stodoly, dostal 18 mesiacov

ilustračné foto
ilustračné foto

TRENČÍN – Na rok a pol pôjde do väzenia Lukáš Jankejech (20) z Beluše (okres Púchov), ktorý niekoľko mesiacov v obci zapaľoval stodoly. Podľa rozsudku má na svedomí štyri hospodárske budovy a jednu skládku dreva.

Nezamestnaný Jankejech humná podpaľoval zväčša v noci pod vplyvom alkoholu, okrem slamy v nich zhorelo aj náradie, traktor, sudy či cirkulárka. Situácia v šesťtisícovej dedine sa do jeho dolapenia vyhrotila natoľko, že po nociach v nej hliadkovali obyvatelia ako aj policajti v civile.

Celkovo štyrmi založenými požiarmi od januára do polovice apríla tohto roku Jankejech spôsobil škodu 9 050 €. Okresný súd v Považskej Bystrici ho odsúdil na súhrnný trest osemnásť mesiacov nepodmienečne, pričom do trestu súd zarátal aj trestný čin krádeže, ktorého sa dopustil v minulosti. “Na výkon trestu zaradil okresný súd obžalovaného do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň je povinný poškodeným nahradiť škodu v celkovej výške 5 845,46 €,” informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Prvý požiar Jankejech podľa rozsudku založil 2. januára, posledný - piaty, no neúspešný pokus, 12. apríla. Na založenie požiaru používal zapaľovač a slamu či staré noviny, V jednom prípade stodolu zapálil sviečkou, ktorú si zobral po ceste z miestneho cintorína. V prípade zapálenia skládky dreva vo dvore Technických služieb Obecného úradu v Beluši sa po čine vrátil, aby sledoval hasičov, ktorí likvidovali požiar. Pri jednom požiari a poslednom pokuse o založenie požiaru Jankejechovi pomáhal aj študent Stredného odborného učilištia Patrik Ž., ktorý si za to vyslúžil podmienku. Keďže sa nik neodvolal, rozsudok je právoplatný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu