Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda je ako skupina recidivistov, tvrdí Lipšic

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Vláda sa podľa podpredsedu KDH Daniela Lipšica správa ako skupina recidivistov, ktorí sústavne recidivujú pri kradnutí, korupcii, zlodejčinách.

Lipšic dnes na tlačovej besede vládu vyzval, aby prestala kradnúť, aj keď nemá nádej na zmenu štýlu vládnutia tejto garnitúry. „Jedinou nádejou na zmenu je zmena vo voľbách na budúci rok, výmena skorumpovanej vládnej garnitúry,“ vyhlásil. Podľa neho korupcia nie je sprievodným javom, ale podstatou tejto vlády.

KDH bude podľa predsedu poslaneckého klubu strany Pavla Hrušovského žiadať vyvodenie politickej zodpovednosti za kauzu prevodu pozemkov vo Veľkej Lomnici na reštituentov. Pripomenul, že pred dvoma rokmi za kauzu vo Veľkom Slavkove padol minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Lipšic tiež uviedol, že nominantka kresťanských demokratov v Dozornej rade Slovenského pozemkového fondu nemala informácie o prevode pozemkov vo Veľkej Lomnici.

Denník Sme dnes napísal, že riaditeľ fondu Miroslav Mihalík (nominant Smeru-SD) a jeho námestník Adrián Šándorčín (nominant ĽS-HZDS) podpísali ešte 9. septembra zmluvu, na základe ktorej sa stali reštituenti z východného Slovenska vlastníkmi 1,6 milióna štvorcových metrov pôdy vo Veľkej Lomnici a v Starej Lesnej. S prevodom podľa denníka súhlasila aj Rada fondu, ktorú ovládajú nominanti Smeru. Žiadosť o zápis pozemkov do katastra podali 14. septembra, pričom kataster im vyhovel o dva dni. Reštituenti začiatkom októbra podpísali zmluvu o predaji pozemkov spoločnosti GVM, firma podala žiadosť o zápis pozemkov do katastra 14. októbra a 16. októbra sa stala vlastníkom pozemkov vo Veľkej Lomnici a v Starej Lesnej.

Agentúra SITA o prevode informovala už 27. novembra. Ako vtedy povedal generálny riaditeľ pozemkového fondu Miroslav Mihalík, SPF vyhovel žiadosti reštituentov, ktorí po medializácii kauzy „Veľký Slavkov“ žiadali o reštituovanie pozemkov vo Veľkej Lomnici, pretože v tejto lokalite im boli vydané už v minulosti reštituované pozemky. Námestník generálneho riaditeľa SPF Adrián Šándorčín zdôraznil, že nárok reštituentov bol právoplatne priznaný rozhodnutím príslušného obvodného pozemkového úradu. Keďže SPF ešte pod bývalým vedením odsúhlasil ich požiadavku na pridelenie pozemkov v lokalite Vysokých Tatier, súčasné vedenie SPF ich pôvodnú požiadavku akceptovalo. Podľa Mihalíka je cieľom SPF poskytovať náhradné pozemky v celosti a nepristupovať k drobeniu vlastníctva poľnohospodárskej pôdy.

Reštituenti sa často snažia získanú pôdu zhodnotiť najmä jej predajom. „Do týchto následných vzťahov SPF nemôže a ani nemá ako zasahovať, pretože je to už výhradnou vecou nových vlastníkov,“ zdôraznil minulý týždeň Šándorčín. Zároveň dodal, že fond bol informovaný o obdobnom postupe aj vo Veľkej Lomnici, kde reštituenti časť získanej pôdy previedli na firmu GVM, s. r.o.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu