Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Firma údajne blízka HZDS získala pozemky pod Tatrami

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Firma GVM, údajne blízka vládnej ĽS-HZDS, získala ďalšie reštituované pozemky pod Vysokými Tatrami. Napísal to portál sme.sk.

Reštituenti dostali podľa portálu lukratívne pozemky vo Veľkej Lomnici a Starej Lesnej údajne s pomocou ľudí z prostredia vládnej ĽS-HZDS, následne ich predali GVM za zlomok trhovej ceny. Podobným spôsobom sa GVM údajne už skôr dostala k pôde pri obci Veľká Lomnica.

Spoločnosť GVM podľa sme.sk kúpila začiatkom októbra pozemky vo Veľkej Lominici a Starej Lesnej od rovnakých reštituentov, ktorí jej v minulosti predali spornú pôdu pri Veľkom Slavkove. Keďže vláda kontroverzný prevod pozemkov vo Veľkom Slavkove stopla, reštituenti z východného Slovenska dostali začiatkom septembra od SPF nové pozemky pri Veľkej Lomnici a Starej Lesnej. GVM vraj za tieto lukratívne pozemky v trhovej hodnote asi 16,6 milióna eur (zhruba 500 miliónov Sk) zaplatila približne 431.521 eur (13 miliónov Sk).

Firma GVM sa prostredníctvom reštituentov pokúsila už v roku 2007 získať finančne atraktívne parcely pri Veľkom Slavkove. Za viac ako milión metrov štvorcových reštituentom vtedy zaplatila 431.521 eur (13 miliónov korún), čo bolo niekoľkonásobne menej ako ich trhová hodnota. Prevody pôdy však napokon zablokovala prokuratúra. Pre podozrivú transakciu prišiel o kreslo minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS), koaličné ĽS-HZDS sa vyhrážalo odchodom z vlády. Bývalý námestník Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislav Bríza (nominant ĽS-HZDS), ktorý prevody pozemkov na reštituentov podpísal, odstúpil z funkcie; neskôr prišlo o posty aj vedenie fondu.

Reštituentka Katarína Ninitzová a jej rodina mali podľa sme.sk nárok na pozemky v Michalovskom okrese, fond im napokon pridelil pôdu takmer v 200 kilometrov vzdialenej Veľkej Lomnici a Starej Lesnej. Prevod pozemkov vraj podpísal riaditeľ fondu Miroslav Mihalík (Smer-SD) a jeho námestník Adrian Šándorčin (ĽS-HZDS); súhlasila s ním aj rada fondu, ovládaná nominantmi najsilnejšej vládnej strany Smer-SD.

"Nehovorím, že je to pre nás extra výhodný predaj, ale nebyť ich (firmy GVM - pozn.), tak tie pozemky nikdy nedostaneme tam, kde sme ich dostali," citovalo sme.sk jedného z reštituentov. Reštituentom mal podľa neho pomôcť aj advokát Milan Škultéty, ktorý bol za Mečiarovej vlády v 90. rokoch v dozornej rade Východoslovenských železiarní. Škultéty je aj členom spoločnosti RHK Real spolu so štátnym tajomníkom ministerstva výstavby a bratislavským šéfom strany Smer-SD Martinom Glváčom; vo firme bola v minulosti údajne aj premiérova manželka Svetlana Ficová. Škultéty poprel, že by sa o prevod pozemkov nejako pričinil. "Nič som im nevybavoval. (...) Moja úloha sa skončila v momente podpisu zmluvy medzi fondom a reštituentmi," namietal.

Zástupcovia SPF tvrdili, že vyhoveli reštituentom. "Po kauze Veľký Slavkov žiadali pôdu vo Veľkej Lomnici, kde im už v minulosti boli vydané pozemky," uviedol šéf fondu Mihalík. Predseda pozemkovej rady Jozef Kolesár (Smer-SD) poprel akékoľvek špekulácie s pozemkami. "Neviem, že by sa s tými pozemkami špekulovalo. Fond má v Tatrách dostatok pozemkov, takže bude aj naďalej uspokojovať nároky reštituentov," poznamenal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu