Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Fico vyhlásil Smer za víťaza regionálnych volieb

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Rober Fico vyhlásil svoju stranu Smer-SD za víťaza dvojkolových regionálnych volieb, ktoré vyvrcholili v sobotu. Kandidáti s podporou Smeru-SD v nich obsadili sedem z ôsmich postov župana a strana si posilnila aj postavenie v zastupiteľstvách krajov, povedal novinárom.

Neúspech v bratislavskom regióne podľa neho ukázal, že strana mala nominovať kandidáta, ktorý je s ňou užšie zviazaný.

"Sme absolútne spokojní," vyhlásil Fico. Smer-SD podľa neho uspel napriek negatívnym dopadom hospodárskej krízy. Už dlhšie sa pritom špekuluje, že práve ekonomické problémy môžu spôsobiť pokles popularity najsilnejšej vládnej strany.

Smer-SD podporoval vo väčšine krajov kandidátov na predsedov krajov spoločne s najmenšou koaličnou stranou ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara.

Jediným neúspešným kandidátom s podporou Smeru-SD bol doterajší župan Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan. Ten prehral v súboji s pravicovým kandidátom a poslancom opozičnej SDKÚ-DS Pavlom Frešom. Bajan síce mal politickú podporu Ficovej strany, ale o post sa uchádzal ako nezávislý.

Objavili sa tiež úvahy, že Bajana podporovala len časť Smeru-SD. Doterajší župan totiž presadzoval stavbu haly na pripravované hokejové majstrovstvá sveta v inej lokalite, než vyhovovalo podnikateľovi údajne blízkemu najsilnejšej vládnej strane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu