Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obavy z kupovania hlasov Rómov sa nepotvrdili

Volebná miestnosť v Ostrovanoch zýva prázdnotou.
Volebná miestnosť v Ostrovanoch zýva prázdnotou. (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Obavy zo získavania hlasov rómskych voličov počas dnešných regionálnych volieb napríklad prostredníctvom rôznych darov sa zatiaľ podľa dostupných informácií nepotvrdili. Volebná komisia Prešovského kraja, kde sa podozrenia z podplácania v prvom kole volieb objavovali najčastejšie, nezaznamenala doposiaľ žiadne podanie súvisiace s prípadným kupovaním hlasov ľudí, povedal popoludní jej predseda Jozef Leško.

Za pokojné označila voľby aj polícia a Ústredná volebná komisia. "Zatiaľ je to bez rušivých momentov, riešili sme len niekoľko menej závažných situácií," uviedol Leško. Komisia uskutočnila počas dňa viacero výjazdov do obcí s rómskymi osadami, žiadne porušovanie volebného zákona v súvislosti s prípadným kupovaním hlasov však nezistila. V obciach je podľa Leška zatiaľ len veľmi nízka účasť. V Jarovniciach napríklad v prvých hodinách po otvorení miestnosti odvolil jediný človek, v Ostrovanoch štyria.

V ďalších obciach bola popoludní približne trojpercentná účasť. Komisia sa tiež zaoberala postupom polície, ktorá údajne vykázala občianskeho pozorovateľa volieb jedného z kandidátov na post predsedu kraja z obce Chminianske Jakubovany. Podľa krajského policajného hovorcu Daniela Džobanika išlo o 23-ročného Prešovčana.

"Policajtom uviedol, že je študentom tretieho ročníka UPJŠ v Košiciach a skúma priebeh volieb, pričom výsledky tohto výskumu potrebuje k písaniu svojej diplomovej práce," uviedol hovorca. Po preverení jeho totožnosti už polícia jeho pohyb neobmedzovala ani ho nikam nevykázala, tvrdil Džobanik. Bez podozrenia na kupovanie hlasov rómskych voličov je zatiaľ aj volebný tím jedného z kandidátov na post predsedu Prešovského kraja.

Podľa člena tímu Jozefa Kislíka sa kupovanie pravdepodobne neorganizuje, keďže polícia a tímy obidvoch kandidátov situáciu pozorne monitorujú. Veľa práce na rozdiel od prvého kola volieb nemajú vraj zatiaľ zástupcovia Ústrednej volebnej komisie (ÚVK). "Teraz je to jednoduchšie. Sú iba štyri kraje, takže sa to dá ľahšie monitorovať," poznamenal šéf ÚVK Vladimír Pčolinský. Komisia podľa neho zaznamenala napríklad telefonický podnet z Prievidze, podľa ktorého sa za zástenou v jednej z volebných miestností nachádzalo pero s menom jedného z trenčianskych uchádzačov o post župana.

"Potom, ako to išla preveriť obvodná komisia, tak tam už nič nenašli," dodal Pčolinský. Situáciu počas volieb doposiaľ hodnotil ako veľmi pokojnú aj Viktor Plézel z tlačového oddelenia policajného prezídia. Od rána si predsedov krajských samospráv vyberajú obyvatelia Bratislavského, Trenčianskeho, Banskobystrického a Prešovského kraja. V ostatných štyroch krajoch župani dokázali získať dostatočný počet hlasov na zvolenie už v prvom kole.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu