Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Účasť v II. kole ani popoludní výrazne nestúpla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Volebná účasť v druhom kole regionálnych volieb, v ktorých si Slováci vyberajú zostávajúcich štyroch županov, sa ani popoludní výraznejšie nezvýšila. Mestá aj obce podľa oslovených volebných komisií zaznamenali podstatne nižší záujem ľudí než v prvom kole volieb pred dvoma týždňami, keď sa do hlasovania zapojilo takmer 23 percent ľudí.

Vyplýva to z ankety. Situácia by sa údajne ešte mohla miestami zlepšiť po skončení večerných omší "Dala by sa charakterizovať ako veľmi nízka. Zatiaľ to vyzerá na nižšie čísla než pred štrnástimi dňami," povedal o účasti voličov po 15:00 predseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Vladimír Pčolinský. Podobné hodnotili situáciu aj zástupcovia volebných komisií v regiónoch.

"Volebná účasť v miestnostiach v Prešovskom kraji sa pohybuje od približne troch do 15 percent," uviedol predseda krajskej komisie Jozef Leško. Jedna z najnižších účastí v kraji bola podľa neho napríklad v obci Zamutov, kde niekoľko hodín pred uzavretím volebných miestností odvolilo len asi 2,5 percenta voličov.

Aj na juhu stredného Slovenska dosahovala účasť vo väčšine oslovených volebných okrskov od štyroch do 14 percent. Napríklad v Biskupiciach v okrese Lučenec prišlo iba 36 z viac ako 900 zaevidovaných voličov. V tomto počte sú započítaní aj niekoľkí členovia miestnej volebnej komisie.

V obci Belina, kde pred dvoma týždňami prišla voliť takmer polovica ľudí, pristúpilo k volebným urnám 68 voličov z celkového počtu 479. Účasť je tak zatiaľ výrazne nižšia ako v prvom kole. Napriek popoludňajšiemu nárastu počtu voličov vo volebných miestnostiach Trenčianskeho kraja sa ani v tomto regióne zrejme nepodarí prekonať takmer 21-percentnú účasť z prvého kola.

V niektorých okrskoch síce prišlo k urnám porovnateľné množstvo ľudí, ale vo väčšine ich bolo menej, priblížil predseda volebnej komisie Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Aštary. Voliči, ako tridsiatnička Jana Durková, ktorá sa síce najprv venovala domácnosti a nákupom, no napokon svoj hlas odovzdala, tak zrejme na razantné zvýšenie účasti stačiť nebudú. Rovnako ani v regióne Bratislavy podľa zapisovateľa krajskej komisie Matúša Šaraya pravdepodobne nepríde voliť viac ľudí, než pred dvoma týždňami.

Napriek očakávanej nízkej aktivite voličov by podľa odhadov analytikov predsa len mohlo k urnám prísť viac ľudí, než v druhom kole volieb v roku 2005. Vtedy do volebných miestností prišlo 11,07 percenta voličov. Dvere volebných miestností sa zatvoria o 22:00. Priebežné výsledky volieb v spomínaných štyroch krajoch bude zverejňovať na internetovej stránke Štatistický úrad ako aj úrady samotných krajov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu