Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko má takmer 500 prípadov novej chrípky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko má takmer päťsto prípadov prasacej chrípky. Tento týždeň pribudlo 88 ochorení, informoval hlavný hygienik Ivan Rovný. Najviac - 33 prípadov hygienici zaznamenali v Bratislavskom kraji. Doteraz je u nás evidovaných 493 ochorení vírusom.

Oproti minulému týždňu sa znížil počet akútnych respiračných ochorení a chrípke podobných ochorení. Tento týždeň ich lekári nahlásili 97 151, čo je o takmer 10-tisíc menej ako minulý týždeň. Najviac chorých bolo v skupine detí do päť rokov. Komplikovaný priebeh ochorenia zaznamenali tento týždeň u 2 103 osôb. Najviac ochorení hlásili lekári zo Žilinského, Trnavského a Nitrianskeho kraja, najmenej z Bratislavského.

Od 3. novembra dodnes evidujú regionálne úrady verejného zdravotníctva 53 prípadov ťažkých akútnych respiračných ochorení s pneumóniou, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu. Virologicky zatiaľ vyšetrili 23 prípadov, z ktorých u 15 prípadov sa potvrdil vírus A(H1N1).

Prvý prípad vírusu sa na Slovensku objavil 28. mája, nakazeným bol 37-ročný muž, ktorý sa vrátil s vírusom z USA. V Bojniciach tento týždeň v utorok zomrel 32-ročný muž, ktorý mal vírus prasacej chrípky. V nemocnici ho prijali so zápalom pľúc, tie mu zlyhali. V Bratislave v novembri zomrela pacientka, u ktorej testy potvrdili vírus, no príčinou úmrtia bolo zlyhanie srdca, čo potvrdil aj pitevný nález. Slovák s prasacou chrípkou v ťažkom stave leží v znojemskej nemocnici na južnej Morave.

Aktuálne štatistiky o výskyte prasacej chrípky môžu záujemcovia nájsť na internetovej stránke európskeho centra pre kontrolu a prevenciu ochorení www.ecdc.europa.eu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu