Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ECDC: SR má úmrtie na novú chrípku; úrady to nepotvrdili

Fakultná nemocnica v Bratislave
Fakultná nemocnica v Bratislave

BRATISLAVA - Slovenské úrady zatiaľ nechceli potvrdiť, či nová chrípka A (H1N1) prispela k zlyhaniu srdca 48-ročnej Bratislavčanky. Slovensko má pritom podľa štatistík Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) jedno úmrtie na nový vírus, ktorému vo svete od vypuknutia pandémie v apríli podľahlo vyše 6000 ľudí.

Ženu prijali v bratislavskej nemocnici pred týždňom vo vážnom stave, okrem novej chrípky trpela aj ďalšími ochoreniami. Ministerstvo zdravotníctva v pondelok informovalo, že žene, nakazenej novou chrípkou, zlyhalo srdce. Definitívna príčina smrti mala byť podľa ministerstva známa do troch dní, výsledky analýz napokon Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zverejní v piatok dopoludnia.

Úrad verejného zdravotníctva, ktorý monitoruje epidemiologickú situáciu v krajine vrátane pandemického vírusu, zatiaľ neeviduje žiadne úmrtie na novú chrípku. "ECDC má vlastnú databázu, kde zaznamenáva kumulatívne počty úmrtí, u ktorých sa laboratórne potvrdila A (H1N1)," povedala hovorkyňa úradu Lenka Šramková.

Zopakovala, že príčinou smrti ženy nakazenej novou chrípkou bolo podľa pitevného nálezu zlyhanie srdca. Novú chrípku testy doteraz potvrdili u zhruba dvoch stovák Slovákov, väčšina sa vírusom nakazila v zahraničí. Výrazný nárast počtu chorých na novú i sezónnu chrípku sa očakáva na prelome januára a februára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu