Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pre trenčiansky Aupark vyrúbu takmer sto stromov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRENČÍN - Investor Auparku v Trenčíne dostal súhlas na výrub takmer sto stromov v parčíku medzi Ulicami Kniežaťa Pribinu a Palackého, kde má obchodno-zábavné centrum stáť. Súhlas vydalo mesto Trenčín. Spoločnosť Aupark Trenčín, ktorá má projekt HB Reavis v Trenčíne na starosti, však môže rúbať až po vydaní právoplatného stavebného povolenia. To je však zatiaľ v nedohľadne pre požiadavku mesta, aby investor pred začiatkom stavby Auparku vyriešil okolitú dopravu.

Medzi stromami, ktoré majú Auparku ustúpiť, sú lipy, javory, tisy, borovice, agáty, smreky, orech či topoľ. Stromy majú obvod kmeňa od 41 do 220 centimetrov. “Mesto bude požadovať ako náhradu za zeleň financie, vyčíslené podľa presných pravidiel ako spoločenskú hodnotu drevín,” uviedla Martina Dušová z kancelárie trenčianskeho primátora. Podľa informácií zverejnených na úradnej tabuli mesto náhradu vyčíslilo na 89 500 €. Centrum sa má nachádzať pri zjazde z cestného mosta v blízkosti historického jadra mesta. Pre investora, ktorý už vlastní väčšinu pozemkov, to znamená, že sa najskôr musí vybudovať viacpruhový kruhový objazd pod mostom a až následne môže začať stavať.

Aupark nemá ešte ani územné rozhodnutie. Základnou podmienkou na povolenie stavby je podľa Dušovej práve vyriešenie dopravnej situácie pod cestným mostom. HB Reavis napriek kríze trenčianskemu projektu verí, požiadavku mesta na financovanie križovatky akceptuje a potrebné povolenia chce získať čo najskôr. “Dnes sa nachádzame v situácii, keď je prebiehajúce územné konanie prerušené, pretože prepracovávame projektovú dokumentáciu tak, aby do nej boli zahrnuté pripomienky mesta Trenčín v súvislosti s dopravným riešením kruhového objazdu pod mostom. Územné rozhodnutie preto môžeme očakávať približne v druhom kvartáli budúceho roka,” uviedol hovorca HB Reavis Roman Karabelli.

Náklady na riešenie dopravy nemajú podľa jeho slov ešte vyčíslené. S výstavbou Auparku v centre mesta okrem občianskych aktivistov nesúhlasí aj Smer-SD, ktorý je v mestskom zastupiteľstve v opozícii. V petícii Neničme park Auparkom sa strane podarilo získať 8 666 podpisov. Primátor Branislav Celler (SDKÚ-DS) medzitým ohlásil referendum o stavbe centra. Konalo sa 11. júla, prišla však len desatina voličov a tak bolo neplatné. Z tých, čo prišli k volebným urnám, drvivá väčšina bola proti stavbe obchodno-zábavného centra. „Účasť dokazuje, že výstavba Auparku nie je otázka, ktorá by Trenčanov až tak škrela,“ konštatoval po výsledku referenda Celler.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu