Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Referendum o Auparku v Trenčíne je neplatné

TRENČÍN - Aupark v Trenčíne ľudí k urnám nedoviedol. Referendum o výstavbe tohto obchodného centra pri historickom centre mesta je neplatné, zúčastnila sa ho niečo vyše desatina z oprávnených voličov.

K tomu, aby bolo platné, musela by sa hlasovania zúčastniť nadpolovičná väčšina. Ako uviedla Jana Marková z kancelárie trenčianskeho primátora, zo 47 132 voličov k urnám v 26 okrskoch prišlo 4 920 ľudí. Drvivá väčšina z nich sa vyjadrila proti stavbe. Investorom projektu je HB Reavis, stavať chce začať už na budúci rok. Výhrady k Auparku majú aj pamiatkari, podľa nich má centrum prekročiť 17 metrový výškový regulatív v centre mesta.

Vedenie mesta podľa Markovej konštatovalo, že téma Auparku nie je až tak citlivá, ako to deklaroval Smer-SD, ktorý je v mestskom zastupiteľstve v opozícii a ktorý proti Auparku inicioval petíciu. Pod ňu sa podpísalo 8 666 ľudí. Referendum stálo mestskú kasu takmer 15 tisíc €. Občianski aktivisti ako aj opoziční mestskí poslanci kritizovali letný termín referenda. Podľa nich je počas dovoleniek ťažšie dosiahnuť potrebnú volebnú účasť.

Aupark má stáť medzi Ulicami Kniežaťa Pribinu a Palackého pri zjazde z cestného mosta v blízkosti historického jadra mesta. Momentálne je tam spleť ciest a malý parčík. Občania v referende odpovedali na otázku, či súhlasia s výstavbou Auparku na danom mieste. Politológ Grigorij Mesežnikov si preto myslí, že neplatné referendum tiež dáva červenú výstavbe centra. Podľa neho presadiť zámer možno iba v prípade platnosti referenda a pri nadpolovičnom súhlase. Pri väčšinovom hlasovaní proti, alebo pri neplatnosti referenda z dôvodu nízkej účasti, by išlo o neschválenie otázky a nemalo by sa teda stavať. Vedenie mesta takúto interpretáciu považuje za špekuláciu a nie právny názor.

Primátor Branislav Celler (SDKÚ-DS) Aupark obhajoval. Mesto si od neho sľubuje návrat ľudí z periférnych obchodných centier do mesta. „Referendum je fakticky zbytočné bez ohľadu na jeho výsledok či platnosť, pretože Mesto Trenčín je zmluvne viazané podporovať výstavbu Auparku v danej lokalite,“ myslí si občiansky aktivista Norbert Brázda. Narážal pritom na skutočnosť, že v deň, keď primátor Celler ohlásil referendum, podpísal aj kúpnu zmluvu o predaji pozemkov investorovi obchodného centra. Priemerná cena bola približne 100 € za meter štvorcový. „Podružná váha a nezmyselnosť tohto projektu je tak očividná, že je evidentné, že primátor musel mať na jeho presadzovanie iné, oveľa „zaujímavejšie“ dôvody,“ zdôvodnil svoju účasť volič Marek Chrenko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu