Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žiaci hymnu v pondelok možno iba odstoja

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Deti majú spievať na začiatku každého týždňa hymnu, alebo aspoň pri nej stáť. V triedach budú štátne znaky, text hymny aj preambuly Ústavy. Slovenská národná strana vypracovala celú koncepciu, ktorou chce podporiť vlastenectvo.

Podľa ministra školstva Ján Mikolaja (SNS), rezort už schválil dokument, ktorý upravuje výučbu na školách. Minister sa priamo nezaručil, že vlajka či text preambuly do každej učebne nepôjdu na úkor peňazí na učebné pomôcky. "Nevidel by som v tom otázku peňazí, myslím si, že ide naozaj o symbol," reagoval.

Ako dodal, národniari počítajú, že návrh vyvolá v parlamente veľkú diskusiu. László Szigeti z opozičnej SMK si myslí, že výchova k vlastenectvu je zakomponovaná už v súčasných učebných osnovách. Uzákoniť hymnu pred prvou vyučovacou hodinou školského týždňa považuje za nezmysel.

Ani v súčasnosti zákon nikomu nezakazuje, aby trieda na začiatku hodiny zaspievala hymnu. Podľa Jána Slotu návrh zákona na podporu vlastenectva neprináša povinnosť, aby deti v školách spievali hymnu, ale mala by znieť zo školského rozhlasu.

"Nijaké spievanie, len žiaci budú stáť, " povedal. Zákon sa podľa neho nezrodil z večera do rána. "Slovenský národ najprv žil tisíc rokov v porobe v Uhorskom štáte alebo uhorskom kráľovstve, potom sme žili v Rakúsko-Uhorsku, potom sme žili nejakých dvadsať rokov pod čechoslovakistickou bagandžou, potom sme žili 40,45 alebo 50 rokov pod bagandžou Sovietskeho zväzu - my sme proste nikdy nemali priestor na to, aby sme sa nejakým spôsobom prejavili ako patrioti alebo vlastenci, " myslí si Slota.

Argumentoval aj tým, že aj v USA majú sľub vernosti, niečo podobné v San Maríne, Izraeli. "Sme horší ako Izrael, USA, San Maríno?," pýtal sa Slota

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu