Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kríza bude mať dopad aj na vianočnú výzdobu niektorých miest

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Vianočnú atmosféru v niektorých mestách ovplyvní hospodárska kríza. Viaceré radnice potvrdili, že na tohtoročnej sviatočnej výzdobe plánujú šetriť.

Počas Vianoc si tak napríklad vystačia s vlaňajšou dekoráciou alebo skrešú náklady použitím šetrných svietidiel. Iné mestá aj napriek horšiemu hospodáreniu obmedzenie vianočných výdavkov na pláne nemajú.

Minuloročnú výzdobu "oprášia" vo východoslovenskej metropole Košice. "Vzhľadom na hospodársku krízu zakúpenie nových ozdôb neplánujeme," poznamenala hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková.

Banská Bystrica chce ušetriť napríklad vymieňaním žiaroviek za svietidlá s nižšou spotrebou. "Chceme tak minimalizovať nákladové položky," tvrdila hovorkyňa banskobystrickej radnice Monika Pastuchová, ktorá tohtoročné náklady odhadla na 9800 eur (295.234,80 Sk), čo je o niečo menej než vlani.

Tisíc eur (asi 30.000 Sk) chce na vianočnej výzdobe tento rok usporiť trnavská radnica. Vlani do výzdoby investovala 7815 eur (235.434,69 Sk). "Šetrenie je na základe opatrení vlády, ktorými došlo k zníženiu príjmov z podielových daní pre samosprávy," uviedol hovorca mesta Pavol Tomašovič. Mestá a obce prišli o príjmy z podielových daní po tom, čo sa zvýšila nezdaniteľná suma pri dani z príjmov fyzických osôb. Výnosy z daní pritom tvoria výraznú väčšinu príjmov obcí.

Nešetriť na vzhľade mesta sa chystá napríklad Nitra. Nitrianske mestské zastupiteľstvo schválilo začiatkom mesiaca 32.300 eur (973.069,8 Sk) na nákup novej vianočnej výzdoby. Nákup hovorca mesta Andrej Jančovič zdôvodnil tým, že takmer desaťročná výzdoba, ktorú malo mesto doteraz, bola finančne náročná na údržbu.

Vyššie náklady na prevádzku vianočnej výzdoby bude mať aj Bratislava. Tento rok by to malo byť viac ako 37.000 eur (1,11 milióna Sk), vlani to bolo necelých 30.000 eur (903.780 Sk). "Hlavné mesto postupne vyraďuje prvky vianočnej výzdoby s klasickými žiarovkami a nahradzuje ich úsporným LED systémom. Z úspor na elektrickej energii sa postupne dokupujú nové prvky," uviedla hovorkyňa primátora hlavného mesta Beatrice Szabóová.

Zhruba rovnaké náklady na výzdobu ako vlani bude mať Žilina. "Vianočná výzdoba bude inštalovaná podobne ako vlani," povedal hovorca žilinskej radnice Martin Barčík. Minulý rok Žilina investovala do novej výzdoby 880.000 Sk (29.210,65 eura)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu