Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zvolenčan dostal za brutálnu vraždu a lúpež 21 rokov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BANSKÁ BYSTRICA – Na 21 rokov, päť mesiacov a dvanásť dní za vraždu a lúpež odsúdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici Vladimíra Zachara (30) zo Zvolena.

Súd vyhovel prokurátorovi, ktorý pre Zachara požadoval vyšší trest vzhľadom na to, že vraždu a lúpež spáchal v skúšobnej lehote podmienečného prepustenia z predchádzajúceho výkonu trestu. Vražedný útok Zachara na 42-ročného bezdomovca Atilu Kifera sa odohral v novembri minulého roku v areáli Technickej univerzity vo Zvolene.

Zachar zaútočil na bezdomovca pod vplyvom alkoholu a po predchádzajúcej hádke. Udrel ho päsťou do hlavy a keď ten padol na zem, tak ho kopal, poskákal mu po hlave a nakoniec mu vreckovým nožíkom spôsobil najmenej 15 rán na krku a hrudníku. Bezdomovec útok neprežil, Zacharovi namerali takmer 1,8 promile alkoholu.

Prokurátor žaloval Zachara i za lúpežné prepadnutie Zvolenčana (57). Stalo sa tiež v novembri 2008, Vladimír svoju obeť udrel zozadu po hlave nezisteným predmetom. Keď Zvolenčan padol na zem, útočník ho ešte poudieral po hlave a z vrecka nohavíc mu zobral plynovú pištoľ. Pred skutkom spolu popíjali s ďalšími osobami.

Vladimír odmietol, že išlo o lúpež. Tvrdil, že Zvolenčan bol opitý a on ho odprevádzal domov. Zbraň mu zobral, ale predtým ho nezbil. Priameho svedka fyzického útoku obžalovaného na obeť sa nepodarilo nájsť. Okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil Zachara na 21 rokov a štyri mesiace. Podľa prokurátora však trest mal byť vyšší a odvolací súd jeho dôvody uznal a trest sprísnil. Odvolal sa i Zachar a tvrdil, že hoci sa k vražde pôvodne priznal, spáchal ju iný človek. Rovnako odmietol spáchanie lúpeže a preto žiadal vrátiť vec na prvostupňový súd na doplnenie dokazovania. Odvolací súd Zacharovi nevyhovel a sudca nariadil i výkon trestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu