Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Odsúdili tínedžerov, chystali vraždu vychovávateľa!

Michal M., Lukáš Z. chystali vraždu vychovávateľa.
Michal M., Lukáš Z. chystali vraždu vychovávateľa.

BANSKÁ BYSTRICA - Okresný súd v Banskej Bystrici dnes odsúdil dvojicu chlapcov z reedukačného ústavu v Čerenčanoch za prípravu vraždy vychovávateľa na dva a 3,5 roka väzenia.

Vlani v septembri chceli podľa súdu vtedy 14-roční chlapci ubodať muža v spánku a potom utiecť. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, chlapci sa ešte o prípadnom odvolaní nerozhodli. Prokurátorka sa odvolania vzdala priamo na súde.

Na úteku a vražde vychovávateľa sa pôvodne dohodli traja chovanci ústavu. Jeden nich, ktorý v prípade vystupuje v pozícii korunného svedka, však plány vopred vyzradil. Muža chceli údajne v spánku ubodať pripravenými nožnicami a železným hákom, prichystanú mali aj drevenú násadu pre prípad, že by vychovávateľ prvý útok prežil.

Pred senát okresného súdu dnes predstúpil aj ďalší svedok, ktorému sa údajne organizátor akcie vo väzbe priznal. Podľa obhajoby však mohol vypovedať, aby si sám polepšil, keďže už je vo väzbe viac ako rok za iný trestný čin.

Obhajcovia tvrdili, že chlapci vraj nemohli vychovávateľa ohroziť. "Išlo iba o akési vystatovanie sa medzi chovancami centra," povedal jeden z nich. Znalecký posudok však tvrdil opak. Pripravenými predmetmi podľa neho mohli chlapci výrazne silnejšieho a väčšieho muža v spánku usmrtiť.

K nižšiemu trestu odsúdil senát chlapca, ktorý podľa svedkov vraždenie odmietol a chcel iba utiecť za svojou ťažko chorou mamou. Tá medzičasom zomrela. Vyšší trest dostal údajný organizátor akcie. Chovanec, ktorý pripravovanú vraždu oznámil a spoluvinníkov usvedčil, obišiel bez trestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu