Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zmajkovičová vyštudovala s pochybnou diplomovkou

Renáta Zmajkovičová
Renáta Zmajkovičová

BRATISLAVA - Poslankyňa Smeru Renáta Zmajkovičová vyštudovala za právničku s pochybnou diplomovkou, píše dnešné vydanie denníka Pravda.

Do diplomovej práce z roku 2007 odpísala niekoľko paragrafov rokovacieho poriadku parlamentu, ktoré vydávala za vlastný text. Podľa vysokoškolského profesora, ktorého denník oslovil, ide o plagiát. Či Zmajkovičová príde o titul, nie je jasné.

Zmajkovičová skončila Právnickú fakultu Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Magisterský titul jej dali za 74-stranovú diplomovku na tému "Tvorba práva s osobitným zreteľom na zákonodarný proces Národnej rady SR". Do práce pritom podľa denníka prekopírovala minimálne 20 paragrafov zákona o rokovacom poriadku Národnej rady bez toho, aby to priznala. Zákon neuviedla ani v zozname použitej literatúry, ktorý je na konci práce.

"Ak niekto použije text zákona, nemôže ho vydávať za svoj vlastný. Musí ho označiť ako citát, inak je to plagiátorstvo," povedal pre Pravdu vysokoškolský profesor z Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Peter Vojčík. Zmajkovičová je pritom v parlamente šéfkou mandátového výboru, ktorý dozerá na to, či politici dodržiavajú zákony. Podľa Vojčíka zlyhal aj školiteľ, ktorý Zmajkovičovej nedal prácu prepracovať. "Školiteľ by mal prísť na to, keď študent odpíše cudzí text," dodal. Školiteľom bol vedúci katedry teórie a dejín štátu a práva na právnickej fakulte Jaroslav Chovanec. "Zrejme som si to nevšimol. Už je to dávno. Myslel som, že postupuje seriózne," zareagoval.

Ako denník ďalej uvádza, v práci chýba čestné vyhlásenie, na ktorom študenti podpisujú, že priznali všetky texty z cudzích kníh. Minister školstva Ján Mikolaj sa podľa Pravdy jasne nevyjadril, či UMB preverí pre Zmajkovičovej diplomovku, hoci tvrdí, že na túto kauzu bude mať rovnaký meter ako na iné. Vďaka tomu, že sa Zmajkovičová stala magisterkou, mohla vyštudovať za doktorku práv. Titul JUDr. získala vlani, jej rigorózna práca však nie je vedená v elektronickom katalógu univerzitnej knižnice. "Práca je na škole, videla som ju. Neviem, prečo nie je v online katalógu," uviedla pre denník Michaela Lihanová, ktorá na škole zodpovedá za rigorózne práce. Zmajkovičová sa k celej záležitosti nevyjadrila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu