Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na Luníku IX búrajú ďalší panelák

Búracie práce na Luníku IX
Búracie práce na Luníku IX

KOŠICE - Na známom košickom sídlisku Luník IX, kam mesto sústredilo sociálne slabých obyvateľov, začali dnes búrať ďalší zdevastovaný panelový dom. Panelák mal poškodenú statiku a ohrozoval obyvateľov.

V dome bývalo asi 30 rodín, všetky presťahovali do náhradných bytov na rovnakom sídlisku, povedal novinárom konateľ Bytového podniku mesta Košice Gabriel Hrabovský. Mesto za búranie zaplatí 281.000 eur (8,5 milióna korún).

"Boli poškodené nosné prvky domu, mohol sa preto zrútiť celý dom a stalo by sa veľké nešťastie," uviedol Hrabovský. Búranie má trvať asi dva týždne.

V paneláku bývalo vyše 200 ľudí. Počas ich sťahovania médiá upozornili, že pracovníčky bytového podniku časti z nich ponúkali namiesto bytov preplatenie cesty do zahraničia.

Zlý stav bytovky spôsobili v minulosti podľa Hrabovského samotní jej obyvatelia. Oprava panelového domu by vraj bola finančne náročnejšia ako zbúranie.

Na sídlisku, kde bývajú prevažne Rómovia, sú navyše podľa Hrabovského staticky porušené aj ďalšie domy. Už v budúcom roku by sa preto mal búrať dom na Podjavorinskej ulici, v ktorom v súčasnosti býva tiež vyše 200 ľudí.

Prvý panelák na sídlisku zbúrali vlani v novembri. Statiku zbúraného domu poškodilo aj viacero požiarov, pri poslednom zomreli tri deti.

Podľa odhadov samosprávy žije na Luníku IX vyše 6000 Rómov, oficiálne je na pobyt prihlásená len časť z nich. Obyvatelia sídliska, ktoré v rokoch socializmu postavili ako sociálny experiment, majú už niekoľko rokov pre nezaplatené faktúry obmedzenú dodávku pitnej vody na niekoľko hodín denne, časť domov nemá dlhodobo plyn. Elektrinu odoberá viacero domácností nelegálne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu