Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Luník IX šetrí, zavreli aj hygienické centrum!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Šetreniu pre dopady finančnej krízy sa nevyhne ani známa košická mestská časť Luník IX, kam mesto v minulosti sústredilo sociálne slabších obyvateľov. Miestni poslanci dnes zastavili vyplácanie odmien sebe a starostovi a dočasne zavreli hygienické centrum, kde sa obyvatelia mohli umyť či vyprať si.

"Starostovi sme stopli jeho pravidelnú mesačnú odmenu, o odmeny prišli aj všetci desiati poslanci," uviedol poslanec mestskej časti Róbert Gažík. Starosta podľa Gažíka dostával mesačne asi 1000 eur (30.000 korún), poslanci zas raz za štvrťrok 150 eur (4500 korún). Ročne by tak mestská časť mohla na odmenách ušetriť 18.000 eur (takmer 550.000 korún).

Šetrenie sa dotkne hygienického centra. Za poplatok sa tam mohli obyvatelia sídliska napríklad osprchovať či využiť práčku. Centrum však za za prvé štyri mesiace tohto roku vyzbieralo len 303 eur (asi 9100 korún), náklady na kúrenie a vodu však boli podľa Gažíka oveľa vyššie. Umyvárku preto až do apríla budúceho roku zavreli.

Škrty si podľa starostu Ladislava Šaňa vynútili nižší tohtoročný rozpočet, ale aj splácanie dlhov za vodu či financovanie rómskej hliadky. Mestská časť mala podľa Šaňu na začiatku roku schválený rozpočet vo výške 232.000 eur (sedem miliónov korún), ktorý na všetky výdavky nestačí.

Poslanci upozornili, že odmeny starostovi neškrtli len pre chýbajúce peniaze, ale aj pre nespokojnosť s jeho prácou. Starosta totiž podľa nich nerieši napríklad bytový problém obyvateľov či nedokázal znižovať nezamestnanosť.

Snahy o úspory by mali na sídlisku pokračovať aj vo štvrtok. Poslanci sa na mimoriadnom zasadnutí pokúsia skrátiť úväzok kontrolórovi.

Na Luníku IX žije podľa oficiálnych údajov približne 4200 obyvateľov, podľa iných odhadov tam býva vyše 5000 Rómov. Sídlisko dostáva pre vysoké dlhy vodu iba niekoľko hodín denne, časť sídliska je odpojená od dodávok elektriny. Pre vážne poškodenie zbúrali na sídlisku vlani jeden panelákový dom, ďalší by mali zbúrať ešte v tomto roku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu