Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žena s A(H1N1) podľa MZ zomrela na zlyhanie srdca

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Úrady zatiaľ jednoznačne nevylúčili, či bola nová chrípka A (H1N1) jednou z príčin zlyhania srdca 48-ročnej Bratislavčanky. Žena, ktorá okrem iných ochorení trpela aj pandemickým chrípkovým vírusom, zomrela v piatok na zlyhanie srdca. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

Bratislavčanku vo vážnom stave prijali vo štvrtok v bratislavskej fakultnej nemocnici, kde matka dvoch detí po niekoľkých hodinách zomrela.

"Bezprostrednou príčinou smrti bolo zlyhanie srdca," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Odvolala sa na výsledky pitevného nálezu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Žena podľa odborníkov zrejme trpela aj ďalším závažným ochorením, ktoré narušilo obranyschopnosť organizmu. Definitívna príčina smrti by mala byť známa v priebehu nasledujúcich troch dní.

Ženu prijali v bratislavskej nemocnici v šokovom stave. "V priebehu prvej hodiny došlo k ťažkej poruche rytmu a zlyhaniu celkovej cirkulácie, tridsať minút pacientku resuscitovali," informovala Čižmáriková. Následne pacientku uviedli do umelého spánku a napojili na dýchacie prístroje; o šesť hodín nato sa lekárom činnosť srdca nepodarilo obnoviť.

Novú chrípku testy doteraz potvrdili u zhruba dvoch stovák Slovákov, väčšina sa vírusom nakazila v zahraničí. Na Slovensku zatiaľ podľa ministra zdravotníctva Richarda Rašiho (nominant Smeru-SD) epidémia bežnej ani novej chrípky nevypukla. Opačná situácia je v susednej, vyše 45-miliónovej Ukrajine, kde si chrípková epidémia vyžiadala zhruba 150 obetí a vírusom sa nakazil takmer milión ľudí. Slovensko preto dočasne sprísnilo režim a spoločnej hranici a zavrelo niektoré priechody.

Kyjev pred časom požiadal o pomoc viaceré krajiny vrátane Slovenska, ktoré mu zatiaľ poskytlo zhruba 200.000 ochranných rúšok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes jednoznačne nepovedal, či bude nasledovať aj ďalšia pomoc. "Rokujeme o podpore, čo budeme môcť, pomôžeme," vyhlásil dnes po mimoriadnom rokovaní vlády.

Ministerstvo dopravy dnes prijalo ďalšie opatrenia proti šíreniu nákazy; častejšie by sa mali čistiť vlaky, autobusy, lietadlá či samotné stanice. V staniciach a letiskových halách plánujú rozmiestniť letáky s informáciami ako sa chrániť pred chrípkovou nákazou, informoval hovorca ministra Stanislav Jurikovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu