Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slováci chodia kupovať vakcínu do Maďarska

Vakcíny proti chrípke A(H1N1)
Vakcíny proti chrípke A(H1N1)

BRATISLAVA - Časť obyvateľov Slovenska začala zháňať vakcínu proti novej chrípke A(H1N1) v susednom Maďarsku. Ľudia vraj neváhajú precestovať aj desiatky kilometrov, v maďarských lekárňach v blízkosti hraníc so Slovenskom sa na vakcínu proti takzvanej prasacej chrípke už čaká i v radoch.

Informoval o tom dnes internetový portál tvnoviny.sk s odvolaním na webové stránky Rtlhirek.hu. Slovensko by malo zmluvu o dodávkach vakcíny uzavrieť v dohľadnej dobe.

"U našich južných susedov nemajú problém akceptovať slovenský lekársky predpis. Ak sú v ňom uvedené všetky potrebné údaje, liek bez problémov vydajú aj cudzincovi, ktorý pochádza z krajiny, ktorá je v EÚ," uviedol portál.

Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v septembri rozhodla, že Slovensko zakúpi zhruba milión vakcín proti novej chrípke. Podľa denníka Pravda by očkovacia látka mohla do krajiny doraziť na prelome novembra a decembra.

V Bratislave minulý týždeň zomrela pacientka, ktorá bola nakazená takzvanou prasacou chrípkou. Výsledky pitvy, ktorá má preukázať, či bezprostrednou príčinou úmrtia ženy bola nová chrípka, zatiaľ nezverejnili. Pacientka totiž trpela i ďalšími zdravotnými problémami. Novým ochorením sa zatiaľ nakazili približne dve stovky Slovákov.

Pre chrípkovú epidémiu na Ukrajine od nedele Slovensko dočasne uzavrelo hraničný priechod v Ubli. Motoristom tak zostal otvorený len priechod vo Vyšnom Nemeckom. Úrady v uplynulých dňoch sprísnili režim na spoločnej hranici, aby zabránili šíreniu vírusu, ktorý na Ukrajine zabil viac ako 140 ľudí.

Finančnú pomoc Ukrajine dnes schválili poslanci Prešovského samosprávneho kraja. Samospráve Zakarpatskej oblasti poskytnú 10.000 eur (300.000 korún) na nákup liekov a zdravotníckych pomôcok. Slovensko už skôr schválilo pre Ukrajinu dodávku 200.000 rúšok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu