Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počiatek považuje rozpočet za zodpovedný

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Návrh rozpočtu na budúci rok je podľa predkladateľa, ministra financií Jána Počiatka, zodpovedný. A to nie len voči Európskej únii, ale aj voči budúcnosti krajiny.

"Zodpovednosť nie je len o pravidlách Európskej únie, ale aj o tom, aby sme sa nezadlžovali do budúcnosti. Vysielame jasný signál finančným trhom, že to s konsolidáciou verejných financií myslíme vážne," povedal v piatok na úvod parlamentnej rozpravy k návrhu zákona roka minister. Počiatek zároveň odmietol "prázdne obvinenia" tých, ktorí z prejavov krízy na Slovensku a nárastu rozpočtového deficitu obviňujú výlučne vládu. Dôkazom, že vláda konala správne je podľa neho postoj medzinárodných autorít.

"Výsledky nášho úsilia aj hodnotenia medzinárodných autorít potvrdzujú, že naša doterajšia stratégia bola správna," konštatoval minister. Po uvedení návrhu zo strany ministra financií začala v parlamente rozprava písomne prihlásených poslancov. Návrh zákona o štátnom rozpočte na budúci rok ide na rokovanie do pléna parlamentu bez akýchkoľvek pozmeňujúcich návrhov, ktoré by gestorský finančný výbor odporúčal schváliť. Návrh počíta s celkovými príjmami 12,531 mld. eur a výdavkami 16,277 mld. eur. Výdavky by tak v porovnaní s tohtoročným rozpočtom mali stúpnuť o vyše 15 %. Deficit štátneho rozpočtu na budúci rok je naprojektovaný vo výške 3,746 mld. eur.

Celý okruh verejných financií by tak mal v budúcom roku vykázať deficit na úrovni 5,5 % hrubého domáceho produktu. Podľa vládneho plánu konsolidácie by sa mal v ďalších rokoch znižovať na 4,2 % a napokon pod 3 % hrubého domáceho produktu v roku 2012. Podľa vládou schváleného rozpočtu, ktorý je teraz v parlamente, sa najväčšiemu medziročnému percentuálnemu prírastku rozpočtovaných výdavkov vrátane eurofondov a spolufinancovania môže tešiť rezort výstavby a regionálneho rozvoja s rastom o 29,3 % na 494,35 mil. eur.

Nasledujú rezorty pôdohospodárstva a hospodárstva so zhodným nárastom zdrojov o 18,7 %. Výdavky agrorezortu sú pritom rozpočtované na 1,159 mld. eur a ministerstva hospodárstva na 319,167 mil. eur. Skutočnými prioritami budúcoročného rozpočtu sú však podľa septembrových vyjadrení premiéra Roberta Fica rezorty zdravotníctva, školstva a sociálnych vecí.

Rozpočet kapitoly ministerstva zdravotníctva v budúcom roku spolu s eurofondami vzrastie o 10,3 % na 1,44 mld. eur, ministerstva školstva o 8,2 % na 2,348 mld. eur a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny o 4,1 % na 1,967 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu