Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kauza Hedviga: Neuzavretá ani po troch rokoch

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA – Na Generálnej prokuratúre vypovedali v kauze Hedviga Malinová dvaja policajti. Výpovede oboch trvali približne päť hodín. Podľa právneho zástupcu maďarskej študentky. Romana Kvasnicu, ich výpovede nemali až taký význam pre trestné konanie.

Jeho ďalšie návrhy na výpovede ďalších svedkov prokuratúra približne pred dvoma týždňami údajne zamietla. Kvasnica navrhoval vypočuť v kauze niekoľko slovenských politikov, ako aj psychiatrov, ktorí skúmali stav študentky po útoku. "Generálna prokuratúra sa k detailnejšiemu priebehu vyšetrovania až do jeho ukončenia vyjadrovať nebude," povedala hovorkyňa Jana Tökölyová. Obaja operatívci mali byť prítomní počas výsluchu študentky po údajnom útoku na jej osobu. Advokát Kvasnica chcel vypočuť aj manželku generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, pretože podľa neho pracovala v jednom tíme s podávateľom trestného oznámenia ohľadom krivej výpovede dnes už Hedvigy Žákovej.

Kauza sa začala pred troma rokmi, keď 25. augusta 2006 pred ôsmou ráno po ceste na štátnice mali vtedy 23-ročnú študentku nitrianskej univerzity napadnúť dvaja neznámi útočníci. Dôvodom malo byť to, že hovorila do telefónu po maďarsky. Útočníci údajne študentku zbili a popísali jej blúzku protimaďarskými heslami. Polícia po mesiaci trestné stíhanie zastavila s tým, že skutok sa nestal.

Študentka sa neskôr vyjadrila, že policajti na ňu pri výsluchu vyvíjali psychický nátlak, aby sa priznala, že klame. Padlo niekoľko trestných oznámení na Hedvigu, aj na políciu. Tá sa v prípade vyšetrovania kauzy dopustila aj pochybení, ktoré mali vplyv na vyhodnocovanie dôkazov. V septembri 2007 to tvrdil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Zriadil päťčlenný špecializovaný tím, čím prípad prevzala Generálna prokuratúra. V septembri 2008 Trnka avizoval, že v prípade sa už vykonali všetky úkony, čaká sa na znalecké posudky, dôkazy sa vyhodnotia a prípad sa uzavrie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu