Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Čechom sa žije lepšie ako za komunizmu, Slovákom nie?

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Čechom a Poliakom sa 20 rokov po páde komunizmu žije lepšie ako pred rokom 1989. Opak platí pre obyvateľov šiestich ďalších stredoeurópskych a východoeurópskych štátov vrátane Slovenska a Ruska.

Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu mienky neziskovej organizácie Pew Research Center. Ten skúmal dnešný pohľad opýtaných na vplyv pádu komunistického režimu a prechod ku kapitalizmu v strednej a východnej Európe.

Všeobecne vraj väčšina občanov v bývalom východnom bloku aj dnes hodnotí zmeny z roku 1989 kladne. Podľa prieskumu však v niektorých krajinách, najmä na Ukrajine a v Rusku, klesá pôvodné nadšenie, ktoré sprevádzalo skončenie studenej vojny a následné zmeny. Vo všetkých týchto krajinách však vzrástla všeobecná spokojnosť občanov so životom v porovnaní s prieskumom z roku 1991.

Anketa tiež ukazuje, že Češi spolu s bývalými východnými Nemcami patria vo všeobecnosti k tým občanom bývalého východného bloku, ktorí sú údajne s dôsledkami spoločenských zmien pred 20 rokmi najspokojnejší.

Pri prieskume ľudia odpovedali aj na to, či sa majú ľudia lepšie teraz, alebo sa mali pred rokom 1989. Štyridsaťpäť percent Čechov má za to, že sa dnes žije ľuďom lepšie ako v minulosti. Opačný názor má 39 percent Čechov. Ešte pozitívnejšie to vnímajú Poliaci, kde sa vraj dnes žije lepšie podľa 47 percent obyvateľov.

Naopak na Slovensku má 48 percent obyvateľov pocit, že sa dnes ľudia majú horšie ako predtým. Lepšie sa dnes žije len podľa 29 percent Slovákov. Slováci sú v tomto ohľade ešte pesimistickejší ako Rusi, kde je o "lepšom" dnešku presvedčených 45 percent ľudí a o opaku 33 percent opýtaných. Rovnako aj väčší počet Litovčanov, Bulharov, Ukrajincov a Maďarov si myslí, že za komunizmu sa ľudia mali lepšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu