Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slováci od revolúcie menej pijú

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slováci pijú dvadsať rokov po nežnej revolúcii menej alkoholu. Klesla spotreba liehovín aj piva, na rovnakej úrovni sa udržala konzumácia vín.

Napriek tomu sa podľa skorších vyjadrení odborníkov ľudia aj v súčasnosti neraz ťažko opijú, pričom závislosť na alkohole postihuje čoraz mladších ľudí.

Od roku 1990 do roku 2008 sa celková ročná spotreba alkoholu v prepočte na jedného obyvateľa znížila takmer o 19 litrov na približne 107 litrov. Najvýraznejší pokles nastal v konzumácii pálenky, ktorej sa vypije asi o 17 percent menej. Vlani jej vypil každý Slovák v priemere 10,5 litra. Pokles v pití nápojov s obsahom liehu aspoň 40 percent však nebol plynulý, pretože v rokoch 1990 a 1991 sa v prepočte na obyvateľa vypilo vyše 14 litrov, čiže o viac než liter viac ako v roku 1989. Neskôr sa pitie liehovín zase znížilo na zhruba sedem litrov ročne.

Výrazný pokles - takmer o 13 percent zaznamenala aj konzumácia piva. V roku, keď padla moc komunistickej strany, sa vypilo v priemere 94 litrov, vlani to bolo 82 litrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu