Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slováci stále uvažujú skôr v korunách ako v eurách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Deväť mesiacov po zavedení eura Slováci naďalej počítajú ceny v obchodoch skôr v korunách ako v novej mene. Na hodnotu tovarov v eurách si lepšie zvykli mladšie ročníky, cenovky vo všeobecnosti častejšie sledujú ženy ako muži.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Synovate, ktorá sa počas septembra pýtala 500 respondentov na ceny vybraných základných potravín.

Viac ako dve pätiny účastníkov ankety vyčíslili cenu chleba, vajec alebo kurčaťa výhradne v korunách. Tretina Slovákov si už zvykla na novú menu a cenu týchto tovarov uviedla v eurách. Zvyšná pätina poznala niektoré ceny v starej mene a časť v eurách.

Necelá polovica respondentov označila za najkrajšie slovenské euromince jedno a dvojeurovky s motívom dvojkríža na trojvrší. Platidlá s vyobrazením Bratislavského hradu sa páčili nepatrne väčšiemu podielu respondentov (14,4 percenta) než mince s najnižšou nominálnou hodnotou, na ktorých je vyrazený tatranský vrch Kriváň.

Slovensko sa zavedením eura stalo v poradí 16. členským štátom eurozóny. Prechod na novú menu krajina zvládla plynulo a bez väčších ťažkostí. Neplatné korunové mince si ľudia môžu zameniť za eurá už len v Národnej banke Slovenska, a to do konca roka 2013. Bankovky sťahujú z obehu ešte do konca tohto roka aj komerčné banky, neskôr bez časového obmedzenia už len centrálna banka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu