Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gašparovič: Slovensko podporuje vstup Turecka do EÚ

Abdullah Güll a Ivan Gašparovič
Abdullah Güll a Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Slovensko podporuje vstup Turecka do Európskej únie. Po rokovaní s tureckým prezidentom Abdullahom Gülom to dnes povedal prezident Ivan Gašparovič.

Ankara je podľa slovenského prezidenta na dobrej ceste splniť požiadavky únie. Prístupové rokovania Turecka viaznu najmä pre výhrady niektorých krajín, predovšetkým Francúzska a Nemecka, ktoré navrhujú namiesto plnoprávneho členstva moslimského štátu len privilegované partnerstvo. To však Ankara odmieta.

"Slovensko od začiatku je v postavení, kedy podporuje Turecko ako budúceho člena," vyhlásil Gašparovič. Zdôraznil, že prípadný vstup Turecka do spoločenstva 27 štátov by bol prínosom. "Čím bude Európska únia mať viacej členov zodpovedných, tým bude silnejšia z pohľadu politického aj ekonomicky - hospodárskeho," doplnil.

Bratislava sa tiež podľa Gašparoviča zasadzuje za plné členstvo Turecka, nie za limitované partnerstvo. "Európska únia nepozná žiadneho takéhoto člena v súčasnosti s oklieštenými právami. Pozná riadnych členov Európskej únie, ktorí si splnili predvstupové kritériá," tvrdil.

Gül v Bratislave potvrdil, že Turecko má záujem len o plnoprávne členstvo. "Turecko je rozhodnuté pokračovať na ceste a úspešne dokončiť vyjednávanie," vyhlásil Gül, podľa ktorého je dôležité, aby členské krajiny dodržiavali svoje záväzky. "Je to dôležité pre dôveryhodnosť členských štátov EÚ, ako aj celej EÚ," dodal.

Ankara začala vstupné rozhovory s úniou v roku 2005. V prístupových rokovaniach bolo však zatiaľ otvorených len jedenásť z viac ako troch desiatok kapitol. Každá z nich predstavuje určitú oblasť únijného práva, ktorému musí kandidátska krajina prispôsobiť svoj právny poriadok. Turkom sa podarilo uzavrieť kapitolu týkajúcu sa vedy a výskumu. Niekoľko kapitol je blokovaných dlhodobým sporom s Cyprom, ktorý je rozdelený na tureckú a grécku časť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu