Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na TU mohlo ísť o podvod, falšovanie ale aj podplácanie!

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) zakázal Trenčianskej univerzite, ktorá pridelila tituly za neštandardne rýchle štúdium trom študentom, prijímať záujemcov na jeden študijný program. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii. Zároveň vyzval vedenie univerzity, aby spomínanej trojici absolventov odňalo tituly.

Úrad tiež podá trestné oznámenie na prokuratúru pre podozrenie z podvodu, podplácania a falšovania verejnej listiny. "Kontrola zistila niekoľko závažných porušení," povedal Mikolaj. Odvolal sa na výsledky ministerskej kontroly, ktorá sa začala pred niekoľkými dňami. Mikolaj preto zakázal verejnej vysokej škole v Trenčíne prijímať nových študentov na bakalárske štúdium v programe ľudské zdroje a personálny manažment, súčasní poslucháči však budú môcť doštudovať.

Na odstránenie nedostatkov má vysoká škola rok, o práve uskutočňovať štúdium v pozastavenom programe rozhodne minister po vyjadrení akreditačnej komisie, ktorá hodnotí kvalitu vysokých škôl. Ministerstvo sa podľa Mikolaja obráti aj na prokuratúru. "Môže ísť o trestný čin podvodu, falšovania verejnej listiny, ale aj podplácania," tvrdil.

Trestné oznámenie vraj pritom nebude podané na konkrétneho páchateľa. Ministerstí kontrolóri zatiaľ preverili štúdium troch študentov, kontrolu však majú rozšíriť na všetkých študentov programu ľudské zdroje a personálny manažment. Preverovanie ďalších vysokých škôl úrad neplánuje.

"Na vysokých školách je 220.000 študentov, máme viac ako 7500 študijných programov a nie sme schopní kontrolovať všetky," dodal minister. Prvý z trojice kontrolovaných študentov bol podľa Mikolaja v roku 2006 prijatý najprv na bakalárske štúdium ľudské zdroje a personálny manažment, z ktorého po rozhodnutí dekana prestúpil na inžinierske štúdium.

Študent za jeden akademický rok absolvoval údajne 74 predmetov vrátane semestrálneho študijného pobytu v Taliansku, počas ktorého má v indexe uvedených 19 zápisov z vykonaných zápočtov alebo skúšok; diplomovú prácu obhájil v júli 2007. Mikolaj poznamenal, že podobne študovali aj ostatní dvaja absolventi. Druhý študent vykonal za zhruba sedem mesiacov 47 skúšok, tretí získal za jeden akademický rok 186 kreditov, čo podľa Mikolaja zodpovedá údajne 40 skúškam.

Minister zdôraznil, že boli porušené viaceré ustanovenia vysokoškolského zákona. Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka podľa médií udelila titul za neštandardne rýchle štúdium dcére a synovi dekana jednej z fakúlt trenčianskej univerzity Daniele Bánociovej a Vladimírovi Bánocimu a členke akademického senátu Drahomíre Janíkovej. Dekanova dcéra pritom podľa denníka Pravda obhájila titul diplomovou prácou, v ktorej použila cudzí text bez uvedenia pôvodného autora.

Dekan fakulty Daniel Bánoci pre Hospodárske noviny povedal, že jeho dcéra titul vráti. Zvažuje tiež trestné oznámenie na bývalú prodekanku pre pedagogiku Máriu Gogovú, ktorá podľa neho osvedčila zákonnosť postupu školy. Podozreniu z udeľovania titulov za neštadardne rýchle štúdiu čelila už skôr Právnická fakulta Západočeskej univerzity v Plzni; na fakulte chýbali aj desiatky diplomových a dizertačných prác absolventov. České ministerstvo školstva už podalo trestné oznámenie a kontroluje skutočnú dĺžku štúdia na všetkých fakultách v Česku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu