Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico chce vedieť, koľko zaplatíme za boj proti klimatickým zmenám

Robert Fico
Robert Fico

BRUSEL - Deväť krajín strednej a východnej Európy vrátane Slovenska sa dnes na stretnutí pred summitom EÚ v Bruseli zhodlo na spoločnej pozícii vo vzťahu k financovaniu svetového boja proti klimatickým zmenám.

Táto téma totiž bude jedným z najdôležitejších bodov vrcholnej schôdzky lídrov krajín únie, medzi ktorými panujú v tejto otázke rozpory. Plán únie, s ktorým chce ísť na decembrovú klimatickú konferenciu do Kodane, totiž nepočíta len so znížením emisií skleníkových plynov o 20 percent do roku 2020, ale aj s obrovskou finančnou pomocou pre rozvojové krajiny, ktoré na to nemajú peniaze.

"Pred kodanským summitom musíme vedieť, ako sa bude každá krajina podieľať na financovaní tohto ambiciózneho cieľa," povedal slovenský premiér Robert Fico po rokovaní s partnermi z Maďarska, Poľska, Česka, Slovinska, Lotyšska, Litvy, Bulharska a Rumunska. Takýto postoj však má podľa neho len týchto deväť krajín, ostatné európske štáty preferujú prijatie veľkých politických cieľov a finančných záväzkov. "My chceme vedieť, koľko nás to bude stáť," zdôraznil Fico. Ako povedal, spomínané krajiny trvajú na tom, aby rozhodujúcim kritériom, ktoré bude určovať ich podiel na financovaní svetového boja proti globálnemu otepľovaniu, neboli emisie, ale HDP. Každá krajina by mala do roku 2012 k tomuto projektu pristupovať najskôr dobrovoľne. Slovensko je podľa Fica pripravené dobrovoľne prispievať podľa svojich možností. "Na jednej strane nás nútia do finančnej konsolidácie, na druhej strane nás chcú zaviazať platiť pomerne veľké sumy do tohto obrovského projektu," konštatoval premiér.

Lídri EÚ chcú na bruselskom summite dosiahnuť dohodu, koľko financií poskytnú rozvojovým krajinám na zníženie emisií a ako budú tieto náklady rozdelené medzi jednotlivými štátmi. S takýmito konkrétnymi závermi by chcela únia ísť na kodanskú klimatickú konferenciu. Európska komisia odhaduje, že chudobné krajiny budú potrebovať na boj proti klimatickým zmenám až sto miliárd eur ročne. 22 až 50 miliárd budú musieť zaplatiť bohatšie krajiny. Analytici pochybujú, že sa lídri únie dohodnú na konkrétnych záväzkoch a sumách, na čom sa minulý týždeň nedohodli ani ministri financií členských krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu