Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Pri Hodruši sa našlo nové ložisko zlata

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Jediná funkčná zlatá baňa na Slovensku v Hodruši-Hámroch pri Banskej Štiavnici chce otvoriť nové ložisko, v ktorom geologický prieskum potvrdil využiteľné zásoby zlata.

Potvrdil to riaditeľ Slovenskej banskej spoločnosti Richard Kaňa. Množstvo vzácneho kovu na novom nálezisku však nespresnil. V minulých rokoch baňa v útlmovom režime ťažila približne 100 kilogramov zlata ročne. Ťažbu na novom území by chcela firma podľa zverejneného projektu spustiť od začiatku budúceho roka, potrebuje však okrem iného získať povolenie na rozšírenie dobývacieho priestoru. Podľa riaditeľa nepôjde o zvyšovanie rozsahu ťažby, ale iba o presun pracovníkov na nové nálezisko.

"Chceli by sme pokračovať v ťažbe aj naďalej," povedal Kaňa. Firma, ktorá zamestnávala koncom minulého roka 69 ľudí, plánuje ťažiť zlato podzemnými štôlňami v hĺbke približne 500 metrov pod povrchom. Ročne by sa malo na povrch dostať do 20.000 ton rudy. O začatie ťažby zlata sa v minulosti na strednom Slovensku pokúšala aj kanadská spoločnosť Tournigan prostredníctvom dcérskej spoločnosti Kremnica Gold.

Tá chcela na okraji starobylej Kremnice vytvoriť povrchový kráter s priemerom 250 metrov, z ktorého by vyťažila za desať rokov 920.000 uncí zlata a sedem miliónov uncí striebra (unca zodpovedá 31,1035 gramu). Pre odpor samosprávy a obyvateľov sa z projektu čiastočne stiahla a v lete ho prenechala londýnskej spoločnosti Ortac Resources.

Výskyt zlatonosnej rudy bol vlani potvrdený aj pri obci Slatinské Lazy v okrese Detva, nádejné boli aj vzorky odobrané pri obci Vyhne. Zlato je v poslednom čase v stredobode záujmu viacerých investorov a obchodníkov. Jeho cena na svetových trhoch prekračuje hranicu 1000 dolárov (asi 680 eur) za uncu, pričom ešte začiatkom roka stálo o 200 dolárov menej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu