Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Výbor nezbavil Kvorku zo Smeru poslaneckej imunity

Ján Kvorka
Ján Kvorka

BRATISLAVA - Poslanec najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Ján Kvorka, ktorý sa podľa prokuratúry dopustil trestného činu, zatiaľ nebude čeliť stíhaniu. Mandátový a imunitný parlamentný výbor dnes totiž nesúhlasil s návrhom, aby bol zbavený poslaneckej imunity. Novinárom to povedala predsedníčka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). O prípadnom vydaní poslanca na trestné stíhanie rozhoduje parlament na základe správy imunitného výboru.

Kvorka údajne obmedzoval osobnú slobodu mužovi, ktorý mú údajne poškodil auto, vyplynulo z vyjadrení poslancov. Prípad sa stal vraj v Martine vprvej polovici roka 2006 ešte predtým, než sa Kvorka stal poslancom. "Dokazovanie môže byť vykonané aj bez toho, že by bol poslanec zbavený imunity," zhrnula výsledok rokovania výboru jej predsedníčka. Žiadosť o vydanie na trestné stíhanie Kvorku vrátili poslanci generálnemu prokurátorovi, dodala.

Zmajkovičová zároveň vyhlásila, že predloží do pléna parlamentu návrh zákona, ktorý by poslaneckú imunitu zúžil výlučne na prejavy prednesené v parlamente. V budúcnosti by tak podľa nej už imunitný výbor nemusel posudzovať žiadosti na vydanie poslanca na trestné stíhanie v podobných prípadoch, akým je údajný trestný čin Kvorku.

Výbor mal dnes prerokovať aj žiadosť poslancov menšej vládnej strany SNS, aby poslanci opozičnej SMK čelili disciplinárnemu konaniu. SNS im vyčítala účasť na rokovaní Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny. Podľa skorších vyjadrení poslancov vládnej koalície je fórum poradný orgán maďarského parlamentu. Výbor však o disciplinárnom konaní voči členom SMK podľa Zmajkovičovej nakoniec nerokoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu